Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 05. 2017.

Abramovič kupio Čelsi i status zvezde

Zanimljivo je da je Čelsi dužan kompaniji "Fordstam limited", preko koje Abramovič vlada Čelsijem, čak milijardu funti. Do 2003. na Zapadu su Romana znali po mutnim privatizacijama u Rusiji.

Abramovič kupio Čelsi i status zvezde

foto: novosti.rs

RUSKI bogataš Roman Abramovič (50) u poslednjih 14 godina, od kada je postao vlasnik Čelsija, u taj londonski klub uložio je tri milijarde funti sterlinga. Kako piše "Dejli mejl", 2,4 milijarde funti je potrošio za plate fudbarlera, trenera i drugog personala. Za kupovinu novih igrača potrošio je 806 miliona funti. Interesantno je da je trenerima koje je oterao platio kao kompenzaciju 71 milion funti.

Zanimljivo je da je Čelsi dužan kompaniji "Fordstam limited", preko koje Abramovič vlada Čelsijem, čak milijardu funti.

Ljubitelji fudbala znaju da je Abramovičev Čelsi za vreme njegove vladavine osvojio 14 trofeja: pet puta je bio šampion Engleske uključujući i ovogodišnju krunu pod trenerskom palicom Antonija Kontea, tri puta je osvajao Kup. Osim toga bili su su prvaci Lige šampiona i Lige Evrope.

Ali retko koji ljubitelj fudbala zna da je 2003. Roman Abramovič kupio taj klub ne samo što voli sport nego da bi stekao društveni status. Sve do tada ne samo britanski već i mnogi drugi zapadni listovi o Romanu Abramoviču su pisali kao o kontroverznom ruskom biznismenu koji je stekao bogastvo u vreme divlje privatizacije najvećih kompanija u Rusiji. U tome mu je pomagala Jeljcinova porodica sa kojom ga je spojio još kontroverzniji milijarder Boris Berezovski. Kasnije su ta dva Jevrejina, Berezovski i Abramovič, završila na londonskom sudu gde su na najbolji način pokazala da je privatizacija naftnih kompanija u Rusiji bila najobičnija pljačka, koja se mogla izvesti samo uz blagoslov vlasti.

Tek kad je postao vlasnik Čelsija, Roman Abramovič je počeo da popravlja svoj imidž na Zapadu i novinari su sve ređe pisali o tome kako je on na mutan način stekao milijarde.Postao je zvezda listova i TV emisija koji pišu o svetskom glamuru i visokom društvu. Čelsi mu je pomago da se o njemu piše kao o čoveku koji drma jednim od najboljih klubova na svetu i vozi se u najboljim avionima i najdužim jahtama.

USMANOV, RIBOLOVLjEV...

PO receptu Romana Abramoviča i drugi ruski milijarderi su počeli da kupuju poznate fudbalske klubove, što im je pomoglo da upoznaju ljude iz najviših slojeva društva. Među desetak vlasnika klubova najpoznatiji su Ališer Usmanov, vlasnik trećine akcija Arsenala, kao i Dmitrij Ribolovljev vlasnik 67 odsto akcija Monaka.

Računica je svima njima bila prosta, oni su zaista pomogli fudbalskim klubovima, ali su kasnije od njih imali mnogo veću korist u popravljanju svog imidža.

BROJKE

2,4 milijarde funti potrošio na plate igrača

71 milion funti platio trenerima kompenzacije

806 miliona izdvojio za dovođenje pojačanja

 

Izvor: novosti.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage