Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Pet najvažnijih brojeva koji vam mogu spasiti život

Kalorije unosimo hranom i pićem. Kada količina kalorija unesenih u organizam prekorači količinu potrošene energije, telo pretvara višak kalorija u ćelije masnog tkiva.

Pet najvažnijih brojeva koji vam mogu spasiti život

Ljudi najčešće pamte brojeve telefona ili važnih datuma i retko kome padne na pamet da postoje brojevi koji su mnogo važniji i koji vam mogu spasiti život.

Ovih pet brojeva biste trebali da zapamtite:

Krvni pritisak

Visina krvnog pritiska tokom dana se stalno menja. Takve promene su normalne, a uzrokuje ih niz mehanizama koji se događaju u našem telu.

Važni brojevi: Normalna vrednost krvnog pritiska koja omogućava normalno funkcionirane našeg organizma je 120/80 mmHg.

S godinama vrednosti postaju nešto više, on nikada ne bi smeo biti viši od 140/90 mmHg. Visok krvni pritisak je  potrebno redovno kontrolisati.

Holesterol

Većina nas nije svesna koliko se nivo holesterola može promeniti i postati štetan za naše zdravlje. Holesterol predstavlja masnoću u krvi bez koje naše telo ne može normalno da funkcioniše.

Kada se ona značajno povisi to može dovesti do razvoja opasnih kardiovaskularnih bolesti i zato ga je potrebno kontrolisati jednom godišnje.

Važni brojevi: Nivo holesterola sastavljena je od dve vrednosti. LDL, predstavlja loš, a HDL dobar holesterol.

Normalna vrednost ukupnog holesterola trebala bi biti manja od 5,0 mmol / L, a vrednost LDL-holesterola manja od 3,0 mmol / L.

TSH

Ova skraćenica predstavlja hormon štitne žlezde, žlezde smeštene na donjem delu vrata koja utiču na funkciju svih organa.

U nadzoru rada štitnjače najvažnija je hipofiza koja pomoću tireotropina (TSH) pstimuliše štitnjaču na stvaranje hormona.

Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitne žlezde može biti vrlo štetno za zdravlje celog organizma.

Važni brojevi: Štitnjača se kontroliše preko krvne slike, a referentne vrednosti koje upućuju na normalan rad štitnjače su od 0,27 do 4,20 mU / L.

Šećer u krvi

Dijabetes je hronična i neizlečiva bolest koja je u današnje vreme značajno napredovala.

Ona nastaje usled smanjenog lučenja insulina zbog čega dolazi do povećanog nivoa glukoze (šećera) u krvi, a kako bi se sprečio njen razvoj važna  je rana dijagnostika.

Važni brojevi: Ako želite da budetze sigurni da vam je nivo šećera u krvi optimalan, potrebno je napraviti jednostavan test krvi. Nivo šećera u krvi ujutro pre obroka, mora biti manji od 5,5 mmol / L, a nakon jela ne sme preći 7,8mmol / L.

Nivo šećera u krvi možete kontrolisati ishranom i zato izbegavajte hranu i pića koja sadrže velike količine šećera.

Kalorije

Kada pričamo o kalorijama, ne mislimo  na opasnost po zdravlje, već na vitku liniju. Dnevni unos kalorija usko je povezan sa gojaznošću, koja se smatra jednom od najrasprostranjenijih bolesti današnjice.

Kalorije unosimo hranom i pićem. Kada količina kalorija unesenih u organizam prekorači količinu potrošene energije, telo pretvara višak kalorija u ćelije masnog tkiva.

Taloženje masnih ćelija dovodi do gojaznosti, koja može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe, ali i opasne hronične bolesti.

Važni brojevi: Količina kalorija koja našem telu treba zavisi od godina, fizičke aktivnosti i telesne građe.

Količina kalorija koja se smatra optimalnom dnevnom dozom je 2.000 kalorija. No ona može biti nešto niža kod žena starijih od 50 godina (1.700 kcal) ili pak neaktivnih osoba i onih sitnije.

 

 


Izvor: telegraf.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage