Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Test krvi koji bi mogao da ubrza dijagnostikovanje autizma

Autizam pogađa jedno od 68 dece, a uglavnom se ne otkrije do četvrte godine života, a novim testom bi mogao da se skrati period dijagnostikovanja, ali i da se olakša put ka pronalaženju rane terapije

Test krvi koji bi mogao da ubrza dijagnostikovanje autizma

Eksperimentalni test krvi mogao bi da otkrije autizam u više od 96 odsto slučajeva i to u širokom autističnom spektru pacijenata, što bi moglo da ubrza dijagnostikovanje, tvrde naučnici u studiji objavljenoj u PLoS Computational Biology.

Reč je o jednom od pokušaja da se razvije test za rano otkrivanje autizma koji pogađa jedno od 68 dece. Uzrok autizma i dalje je nejasan, ali za sve one koji veruju da je u pitanju posledica vakcinisanja, napomena da nijedna studija na svetu nije potvrdila vezu ovog poremećaja i MMR vakcine.

Ovi testovi su još u eksperimentalnoj fazi, ali ukoliko prođu i poslednju, mogli bi da pomognu u stvaranju rane terapije, kaže dr Jirgen Han sa Instituta Rensselaer Polytechnic. Takođe, mnogo bi olakšali i ubrzali dijagnostiku, i snizili granicu utvrđivanja bolesti.

Autizam obuhvata širok spektar poremećaja od duboke nesposobnosti za komunikaciju do relativno blagih simptoma, kao što je Aspergerov sindrom. Lekari uglavnom dijagnostikuju autizam tako što posmatraju ponašanje deteta, pre svega repetitivno ponašanje ili izbegavanje društva.

Han i njegove kolege merili su 24 proteina povezana sa autizmom i otkrili su da je njih pet, kada se slože u određenu kombinaciju, najbolji pokazatelj poremećaja. Autizam pogađa oko 1,5 procenata dece.

Dr Maks Viznicer sa Univerziteta Hospitals Cleveland Medical Center, koji nije učestvovao u istraživanja, kaže da ovo otkriće nije presudno ali da jeste vrlo zanimljivo.

"Mi ne znamo da li je taj marker specifican za autizam ili je to marker za bilo koju hroničnu bolest."

Naučnici su testirali 83 dece starosti od tri do deset godina kod kojih je autizam dijagnostikovan konvencionalnim metodama, i otkrili su specifičnu kombinaciju pet proteina kod 97,6 procenata te dece. U paralelnoj studiji, kod 76 dece koji nemaju autizam, ova kombinacija proteina nije pronađena kod 96,1 odsto mališana.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage