Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 03. 2017.  - Autor: nedeljnik.rs

Naučnici sa Harvarda: Izbegavanje glutena ako nemate celijakiju narušava zdravlje

Oni koji su znatno smanjili unos glutena ili uopšte ne jedu hranu s glutenom, a nemaju retko oboljenje celijakiju, imaju čak 13 procenata veću šansu da obole od dijabetesa tipa 2

Naučnici sa Harvarda: Izbegavanje glutena ako nemate celijakiju narušava zdravlje

Oni koji izbegavaju gluten u ishrani, a nemaju celijakiju, izloženi su većem riziku od dijabetesa tipa dva, otkrilo je novo istraživanje naučnika sa Harvarda.

Oni su analizirali zdravstvene podatke ukupno 200.000 učesnika prikupljane trideset godina, i nisu pronašli bilo kakve negativne posledice glutena po zdravlje, ali su otkrili da ljudi koji su znatno smanjili unos glutena ili uopšte ne jedu hranu s glutenom, imaju čak 13 procenata veću šansu da obole od dijabetesa tipa 2.

"Hteli smo da otkrijemo utiče li unos glutena na zdravlje ljudi koji nemaju zdravstvenih razloga da izbegavaju gluten", objasnio je dr Geng Zong. ""Hrana bez glutena često ima manje vlakana i drugih mikronutrijenata, zbog čega je manje hranljiva, a često i košta više."

Ishrana bez glutena u proteklih nekoliko godina postala je popularna kao jedna od "zdravih" dijeta. Proizvodi bez glutena mogu da se pronađu u skoro svim prodavnicama zdrave hrane, a na internetu su dostupni brojni recepti. Međutim, takva ishrana se preporučuje oblelima od celijakije, kojih na svetu ima oko jedan procenat. U pitanju je retka bolest zbog koje pacijentov imunosistem reaguje na gluten i napada tanko crevo. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i drugim srodnim žitaricama, a pekarskim proizvodima daje karakterističnu elastičnost.

"Ljudi koji ne boluju od celijakije mogli bi da razmisle o tome da povećaju unos glutena kako bi izbegli hronične bolesti, a posebno dijabetes", rekao je Zong.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage