Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Može li nedostatak sna da predvidi demenciju?

Stručnjaci upozoravaju da je svaka promena u navikama spavanja razlog za zabrinutost jer znači da je deo mozga zaslužan za budno stanje možda pod opterećenjem ili je oštećen

Može li nedostatak sna da predvidi demenciju?

San je itekako važan, ali previše sna podjednako je opasno kao i nedostatak sna, jer može da bude simptom teških oboljenja, tvrde naučnici.

U jednoj od studija, otkrivena je korelacija između spavanja više od devet sati dnevno i Alchajmerove bolesti. Svi koji ulaze u ovu kategoriju, imaju dvostruke šanse da obole od demencije u narednim decenijama života. Stručnjaci upozoravaju da je svaka promena u navikama spavanja razlog za zabrinutost jer znači da je deo mozga zaslužan za budno stanje možda pod opterećenjem ili oštećen.

Osim veze između demencije i spavanja, utvrđeno je i da su osobe koje spavaju duže od devet sati sklonije zaboravljanju informacija, manjku koncentracije i dužem procesuiranju novih, pa i starih sećanja, i da imaju manji volumen mozga.

Naučnici još jednom naglašavaju da je nemogućnost izlaska iz "spavaćeg stanja" simptom, a ne razlog zbog kojeg ljudi obolevaju od Alchajmera.

Još jedan od simptoma je i gubitak čula mirisa, zbog čega se primenjuje takozvani "puter od kikirikija test" koji pacijenti moraju da osete iz određene udaljenosti.

"Razumevanje na koji način san utiče na razvoj demencije, može da pomogne doktorima u prepoznavanju osoba s mogućim rizikom od obolevanja", kaže dr Rosa Sančo iz britanskog centra za istraživanje Alchajmerove bolesti.

Ona kaže da su i prethodna istraživanja sna potvrdila vezu sa ranim stadijumom demencije, i upozorava da premalo sna u takvim situacijama može samo da pogorša stanje obolelog.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage