Povećaj veličinu slova
Vrati na prvobitnu veličinu slova
Samnji veličinu slova
štampaj
štampaj
Pošalji prijatelju
Da li jedenje žitarica od celog zrna može da smanji upale u organizmu?
Konzumiranje žitarica kao što je ovas smanjuje rizik za razvoj hroničnih, srčanih, kao i šećerne bolesti

Срчане болести су најчешћи узрок смрти у већини развијених земаља, а повишене вредности холестерола у крви водећи фактор ризика. Свако смањење укупног серумског холестерола и ЛДЛ холестерола (или лошег холестерола) смањује ризик за коронарну болест. Промена начина је увек прва линија, а самостално или уз лекове за смањење холестерола, представља сигуран и практичан приступ лечењу, пише у ауторском тексту др Милка Поповић са Медицинског факултета у Новом Саду.
„Препоруке за правилну исхрану недвосмислено указују на значај конзумирања житарица од целог зрна, које се повезују са смањењем ризика за развој хроничних болести, укључујући и срчане болести, пре свега коронарну болест, повишен крвни притисак, али и шећерну болест типа два. Претпоставља се да су повољни утицаји житарица од целог зрна на здравље људи бројни и великим делом засновани на деловању дијетних влакана.
Иако карактеристична исхрана Европљана подразумева јефтиније житарице попут пшенице, пиринча и кукуруза, пажња научника усмерена је на повољне утицаје овса (зоби), житарице која је била веома популарна у исхрани људи, али чија је производња последњих деценија значајно смањена. Овас је житарица посебно богата растворљивим и нерастворљивим влакнима, липидима, протеинима, витаминима и минералима и јединствени је извор полифенола авенантрамида.
Rezultati brojnih studija pokazuju da upravo ovas sadrži značajne količine beta-glukana, rastvorljivog dijetnog vlakna kome se pripisuju povoljni uticaji na zdravlje, kao i da konzumiranje tri ili više grama beta-glukana dnevno dovodi do smanjenja vrednosti serumskih masnoća - LDL holesterola, odnosno ukupnog holesterola. Preporučeni unos beta-glukana može se obezbediti kroz različito pripremljen ovas i proizvode koji ga sadrže: ovsene pahuljice i seckani ovas, mekinje ovsa, kao i proizvode koji sadrže različite oblike ovsa - musli, žitarice i kaše, žitne štanglice i druge. Rastvorljivi beta-glukan u kontaktu sa vodom daje viskozni rastvor koji povećava osećaj sitosti.
Evropska komisija je dozvolila upotrebu zdravstvenih izjava da beta-glukani doprinose održavanju normalnih vrednosti holesterola, i to za hranu koja sadrži najmanje gram beta-glukana iz ovsa - ovsenih mekinja, raži, raženih mekinja ili njihove mešavine u kvantifikovanoj porciji, uz obaveštenje potrošačima da se povoljni zdravstveni efekti ostvaruju kroz dnevni unos od tri grama beta-glukana, kao i da doprinose smanjenju faktora rizika za razvoj koronarne srčane bolesti ako su zadovoljeni prethodno opisani uslovi.
Повећање култивације овса, примена нових технологија које чувају нутритивна својства, трансформација сировог зрна у укусне и прихватљиве прехрамбене производе очуване здравствене вредности, као и комуникација са потрошачима путем здравствених изјава о декларацијама производа, могу имати снажан подстицај за повећање потрошње ове значајне житарице.“
Nema komentara.