Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 04. 2017.

Ponoćno grickanje: Sve vreme smo bili u zabludi?

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da konzumiranje obroka nakon 8 sati uveče ne utiče na gomilanje suvišnih kilograma.

 Ponoćno grickanje: Sve vreme smo bili u zabludi?

Foto:B92.net

Istraživači kraljevskog koledža u Londonu nisu pronašli nikakvu značajnu vezu između kasnih obroka i viška kilograma kod dece, pokazalo je novo istraživanje. 

Rezultati prethodnih istraživanja ukazivali su na to da bi dobro tempirani obroci mogli da imaju veliki uticaj na biološki ritam. 

To znači da bi takođe mogli da imaju veliki uticaj na metaboličke procese u organizmu, što bi za posledicu moglo da ima povećani rizik od gojaznosti. 

Ipak, ova istraživanja bila su vrlo ograničena. Rezultati nove studije, u kojoj je učestvovalo 1.620 dece u periodu između 2008. i 2012. godine, pokazali su da kod dece, koja su večeru konzumirala između 8 i 10 uveče, nije zabeležen povećan rizik od gojaznosti u odnosu na decu koja su poslednje obroke u toku dana jela između 2 i 8 popodne. 

“Rezultati ove studije su prilično iznenađujući. Mislili smo da ćemo naći vezu između kasnog konzumiranja obroka i povećanog rizika od gojaznosti, ali to nije bio slučaj. Ovakvim rezultatima možda je doprineo mali broj dece iz grupe koja su jela obroke nakon 8 sati uveče”, zaključila je doktor Gerda Pot, profesor Vrije univerziteta u Amsterdamu. 

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage