Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 11. 2017.  - Autor: B92.net

Evo zbog čega ne treba da zaustavljate kijanje

Dok kijamo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom do 160 kilometara na sat, ako kijanje stopiramo, sav pritisak seli se u neki drugi deo tela koji može da strada.

Evo zbog čega ne treba da zaustavljate kijanje

Foto:B92.net

Način kijanja razlikuje se kod kuće ili na poslovnom sastanku, odnosno može biti opušteno ili suzdržano. Možda izgleda pristojnije zaustaviti kijanje u javnosti, ali to nikako nije dobro za zdravlje. Dok kijamo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom do 160 kilometara na sat. 

Stopiranjem ili sputavanjem kijanja sav pritisak seli se u uši gde može da dovede do oštećenja, na primer, pukncanja bubne opne. Može da uzrokuje gubitak sluha i vrtoglavicu koja neće brzo da prestane. 

Mogu da stradaju i krvni kapilari u očima, odnosno raspuknuti se zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kijanja potencijalna je opasnost od ozlede vrata, kao i sveže rane kod ljudi koji su nedavno operisali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do pucanja vene u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno. 

Zato ako vam dođe da kinete u javnosti, ne stidite se jer cena koju možete da platite nije vredna toga. Umesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kinite "kao čovek". Ne stignete li da izvadite maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili levim dlanom - tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage