Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 10. 2017.  - Autor: klix.ba

Tri šolje kafe dnevno štite vašu jetru!

Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštiti jetre i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih ćelija.

Tri šolje kafe dnevno štite vašu jetru!

Foto:klix.ba

Ovo je rezultat istraživanja naučnika američkog “National Cancer” instituta čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu “Hepatology”. 

Istraživanjem sprovedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14.000 kafopija, od kojih su 2000 pile beskofeinsku kafu. 

Merene su vrednosti četiri jetrena enzima čija visoka koncentracija u krvi ukazuje na obolenje jetre - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe, pokazala je studija. 

Međutim, i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kafi imale su nizak nivo spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utiče na zdravlje jetra zapravo u kafi, a ne u kofeinu. 

Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekat još nije poznat zbog čega naučnici nameravaju da sprovedu dalja istraživanja kako bi otkrili šta stoji iza ovog interesantnog rezultata. 

Izvor: klix.ba

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage