Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 06. 2017.

Multivitamini nisu korisni po zdravlje?

Vitaminski dodaci nisu samo nedelotvorni već mogu doneti i neke neželjene nuspojave, tvrdi Edgar Miler, profesor epidemiologije na americkom univerzitetu Džons Hopkins.

Multivitamini nisu korisni po zdravlje?

Foto:tanjug

Neki zagovornici multivitamina i dodataka ishrane tvrde da je moderna ishrana za većinu ljudi nutricionistički manjkava, ali nema dokaza koji bi tu tvrdnju potvrdili.

Posle analize 27 dugoročnih kliničkih istraživanja koji su obuhvatili 450.000 odraslih osoba, utvrđeno je da je vrlo malo osoba imalo ozbiljne nedostatke i osetilo korist od dodataka, piše portal Magazin.

Iako se često nameće ideja da multivitamini mogu da izleče bolesti i smanje raširenost raka, ne postoje gotovo nikakvi dokazi koji bi to potvrdili.

Iako su sprovedena različita klinička ispitivanja, koja su trajala oko 10 godina, o multivitaminima i dodacima ishrani nije se dokazalo da njihovo korišćenje deluje pozitivno na bolesti srca i pluća, pamćenje, rak i moždani udar, odnosno nisu se pokazali ništa efikasnijim od placebo terapije.

Osim toga, nedavno je otkriveno da veliki broj dodataka nije ono za što se izdaje, u prilog čemu stručnjaci kažu da mnogi biljni dodaci sadrže zamene kao što su pšenica i pirinač, zajedno s mnoštvom drugih biljaka koji nisu navedene na etiketi.

Sastojci koji se ističu na slici ili se u nazivu proizvoda nalaze u mnogo manjim količinama nego što bi se očekivalo, dok u nekim proizvodima potpuno nedostaju.

Stručnjaci ukazuju da je dobro uravnotežena ishrana sasvim dovoljna da osigura sve prehrambene potrebe, a što se tiče merenja vitamina i minerala u sklopu promocije njihove prodaje, farmaceuti kažu da treba imati na umu da je cilj takvih akcija da se proda sintetički proizvod.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage