Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 06. 2017.

Od slomljenog srca se stvarno može umreti

Istraživanja pokazuju da se rizik od srčanog ili moždanog udara udvostručuje u prvom mesecu dok tugujete za voljenom osobom.

Od slomljenog srca se stvarno može umreti

Foto:Vecernje novosti

Smatra se da je i tugovanje stres koji ima neposredne posledice po zdravlje. Zbog tugovanja može doći do gubitak sna i apetita što dovodi do slabljenja imuniteta i srčanih oboljenja pokazalo je istraživanje sprovedeno na na Sentt Džordž, Univerzitetu u Londonu.

Studija je rađena u Velikoj Britaniji na 30.000 ožalošćenih pacijenata uzrasta od 60 do 89 godina, i na 84.000 pojedinaca čiji partneri su još uvek živi.

Istraživači su otkrili da 0,16 odsto pacijenata doživelo srčani napad ili udar u roku od 30 dana od smrti svog partnera a u istom periodu je rizik od zgrušavanja krvi na plućima bio skoro dva i po puta veći.

Studija je pokazala da je rizik od smrti veći za 25 posto u prvoj godini žalosti sa vrhuncem u prva tri meseca .

" U izuzetnim okolnostima, stres može biti okidač za infarkt ili moždani udar. Da bi ste se izborili sa svojim osećanjima i ublažili tugu potrebna vam je pomoć prijatelja i porodice , posebno u prvom mesecu nakon gubitka kada je  stopa stresa posebno visoka " nagalašava Džuli Vard glavna sestra u Britanskoj fondaciji za srce.

Naučnici su ustanovila i da razvod, operacija čak i dobitak na lutriji mogu da povećavaju rizik od srčanog ili moždanog udara.

Izvor: Vecernje novosti

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage