Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 06. 2017.

Ovo niste znali: Muškarcima se ne sme presađivati žensko srce!

Iako transplantacija za teške kardiovaskularne bolesnike predstavlja jedinu šansu za život, ponekad baš i nema neke velike dobrobiti od nje. Muškarci kojima je presađeno žensko srce imaju veći rizik od smrti u prvih godinu dana.

Ovo niste znali: Muškarcima se ne sme presađivati žensko srce!

Foto:Telegraf

U prvom istraživanju ovog tipa, naučnici sa Univerziteta Merilend analizirali su rezultate 31.634 transplantacije srca. Rezultati su pokazali da muškarac kojem se presadi srce žene ima za 32 odsto veći rizik od nastanka smrti u okviru godinu dana od operacije.

- Transplantacija često jeste za neke ljude jedina mogućnost da žive. Međutim, muškarci koji prime žensko srce imaju velike šanse da ne požive s njim baš dugo – izjavio je autor istraživanja dr Robert M. Rid.

Trenutna praksa pri traženju donatora jeste zadovoljavanje kriterijuma kao što su pol, visina, težina i starost. Takođe, uzima se u obzir i fizička udaljenost između donatora i primaoca, jer srce ne sme da bude van tela više od 4 do 5 sati. Ipak, neretko veliki broj tih kriterijuma ne bude ispunjen, ali je transplantacija srca, kakvo god da je, jedina preostala opcija da bi osoba preživela.

Problem nije u tome što žensko srce neće kucati u muškarčevom telu, već u njegovoj veličini. Srca žena su manja i neće funkcionisati jednako dobro u većem telu. Važnija je veličina srca, nego sam pol donatora. Studija koja je proučavala rezultate transplantacija izvršenih u posljednje 22 godine, objavljena je u časopisu Hart fejlur tudej (Heart Failure Today).

Izvor: Telegraf/Centar zdravlja

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage