Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 02. 2018.

Otkrivamo vam šta je jela srpska vlastela na dvoru Nemanjića

Zašto je Stefan Nemanja jeo meso, a Sveti Sava hobotnice? Iz čega su Nemanjići pili kad nisu imali čaše? Odakle im marcipan?

Otkrivamo vam šta je jela srpska vlastela na dvoru Nemanjića

Foto:Blic.rs

Sa Tamarom Ognjević, istoričarkom umetnosti i gastroheritologom, i Vlajkom Pešićem, kuvarom, rekonstruisali smo jela s trpeze Nemanjića i srpske vlastele koja su se služila u posebnim prilikama.

Među raznim sočnim đakonijama na trpezi naše srednjovekovne vlastele neretko se nalazilo i prase Svetog Marka. Naziv ovog jela inspirisan je legendom prema kojoj su Venecijanci mošti apostola i jevanđeliste Svetog Marka preneli u Veneciju u svinjskoj koži, kao i čuvenom vizantijskom mešavinom, kako je nazivan spoj tri začina – bibera, karanfilića i cimeta – izuzetno popularan u srednjem veku i korišćen i na našem tlu.

Osim u gurmanlucima od mesa Nemanjići su uživali i u poslasticama. Jedna od njih je i raška slatka kaša, najtipičnije jelo slovenskog sveta, koja se nije mogla zamisliti bez meda.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati