Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 04. 2017.

Marokansko čudovište iz Loh Nesa se vraća kući

Skelet morskog dinosaurusa star 66 miliona godina, koji je u februaru povučen iz najavljene aukcijske prodaje u Parizu, vraćen je u Maroko i predat Ministarstvu za rudarstvo i energetiku.

Marokansko čudovište iz Loh Nesa se vraća kući

foto: blic.rs

Povratak skeleta pleziosaurusa, nazvanog "Zarafasaurus oceanis" koji potiče iz centralnog dela Maroka, obezbeđen je dogovorom Maroka sa osobama koje su imale skelet čime je izbegnut dug i težak sudski proces, navela je juče marokanska agencija.

Skelet je povučen sa aukcije u Parizu krajem februara.

Marokanska udruženja su posumnjala da se radi o krijumčarenju i nazvala aukciju pljačkom "jedinstvenog nacionalnog blaga", a vlasti objavile nameru da kostur vrate.

- Vlasnici skeleta su bezuslovno priznali pravo vlasništva Maroku i prihvatili da osiguraju prevoz kao i da plate troškove restauracije i ponovnog sklapanja skeleta - saopštila je Ambasada Maroka u Parizu, a prenela agencija MAP.

Maroko će uložiti žalbu zbog "ilegalnog iskopavanja i krijumčarenja fosila i kršenja marokanskih propisa".

Skelet je nazvan "izuzetnim fosilom", a pretpstalja se da je životinja kojoj je pripadao, plivala ; kao "čudovište iz Loh Nesa", a na aukciji je bio procenjen na 450.000 evra.

Direktor aukcijske kuće je da rekao je "plesiosaurus rekonstruisan u Evropi od četiri fosila koje su italijanski kolekcionari kupili po zakonu na specijalizovanom sajmu u Frankfurtu" od marokanske organizacije sa svim dozvolama.

Skelet je skoro kompletan, ima 75 odsto kostiju, a ostatak je napravljen od smole, težak je više tona i dugačak desetak metara.

Kosti plesiosaurusa iskopane su 2011. u fosfatnom basenu Uled Abdun.

 

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage