Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 04. 2017.

Naučnici tvrde: Ako ste kreativni, onda ste možda i psihopata

Osobe koje poseduju umetničke veštine i talente imaju mnogo veće izglede da budu psihopate, tvrde naučnici filipinskog Univerziteta De La Salle iz Manile.

Naučnici tvrde: Ako ste kreativni, onda ste možda i psihopata

foto: b92.net

Studija pod nazivom "Istraživanje postsocijalnog modela psihopatije kretivne ličnosti: Dokazi iz osobina i psihofiziologije", sprovedena na 503 osobe, postavila je učesnicima seriju pitanja kako bi utvrdila njihovo ponašanje u odnosu na osobine karakteristične za psihopatiju, narcizam i makijavelizam (sposobnost manipulacije). 

Naučnici su došli do zaključka da kreativne osobe imaju manje emocionalne suzdržanosti, pokazuju veći stepen nepoštenja i veću sklonost ka preuzimanju rizika kako bi došli do uspeha. 

Autori istraživanja su zaključili da se "antisocijalna ponašanja tog tipa mogu dovesti u vezu sa psihopatskom zlobom i da se nedostatak suzdržanosti ne čini bitnim za kreativnu ličnost". 

"Nedostatak emocionalne suzdržanosti, u formi psihopatske smelosti, u stvari je integralni deo pojedinih kreativnih ličnosti i finkcionalno povezanih kreativnih procesa", navode filipinski naučnici.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage