Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

DOM PUSTINJSKIH LOVACA NA BLAGO: Ove stene čuvaju tajnu izgubljene drevne civilizacije Sahare

Stene koje je oblikovao vetar ukrašene su praistorijskim crtežima koji prikazuju idilične prizore pastirskog života u Sahari

DOM PUSTINJSKIH LOVACA NA BLAGO: Ove stene čuvaju tajnu izgubljene drevne civilizacije Sahare

Ko god se odluči da poseti afričku državu Čad, obično ne propušta 15 metara visoke stene koje se protežu pustinjom poput niza nebodera. Ovi stubovi predstavljaju ostatke planina koje je milionima godina oblikovao vetar. 
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Pre samo par hiljada godina ova pustinja bila je idilični dom pastira. To nam je poznato zahvaljujući prelepim, živopisinim crtežima koje su ostavili za sobom i na kojima su prikazani njihovi životi i njihova stada - jedini dokaz koji imamo o ovoj izgubljenoj civilizaciji.
 

"Mi smo pravi moderni gladijatori": Dramatična priča dobrovoljaca koji čuvaju rimske ruševine u Libiji https://goo.gl/JaLzwN  


Plato Enedi u severnom Čadu predstavlja najveći praistorijski muzej pustinjskih stena kome pretnju za opstanak predstavljaju i čovek i klima. Pored erozije, ova prirodna umetnička dela usred pustinje nalaze se u rizičnom okruženju.

Praistorijska umetnost na stenama platoa Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Praistorijska umetnost na stenama platoa Enedi u Čadu; Autor: ProfimediaNa samo 160 kilometara severno odavde, građanski rat u Libiji koji je započeo nakon Gadafijevog svrgavanja, još se ne smiruje. Na severu i zapadu se Alžir, Mali i Mauritanija bore sa teroristima "Islamske države", a na istoku Južni Sudan je osvojio nezavisnost od Sudana, ali su ove dve zemlje još uvek u ratu. 

Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Plato Enedi u Čadu; Autor: ProfimediaStrme litice kanjona Guelta Darhej, u svom udubljenju kriju zaliv iz kog se poje kamile, majmuni i koze. Među kamenjem, nađe se i pokoji krokodil. Mala populacija krokodila živi ovde zarobljena usred pustinje. Poput stena, i oni su relikvije plodnije prošlosti kada je ova voda održavala u životu, pored pastira i njihovih stada, i životinjski svet.

Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Plato Enedi u Čadu; Autor: ProfimediaTemperature stena su surovo visoke, a u podnožju kanonja stotine kamila utoljava svoju žeđ. Voda Guelta prepuna je izmeta, pa se ljudima ne preporučuje da je kozumiraju.

Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Plato Enedi u Čadu; Autor: ProfimediaU dalekoj prošlosti, ovo mesto bilo je usputna stanica nomada koji su prevozili razna dobra i robove iz zapadne Afrike do Arabijskog poluostrva. Po lokalnoj legendi, krokodili koji žive u kanjonu hranili su se ribom i nikada nisu napali čoveka ili kamilu sve dok ih jedan francuski zoolog nije nahranio mesom i onda su u svoju ishranu dodali i meso sisara.

Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Plato Enedi u Čadu; Autor: ProfimediaBlizu kanjona, stenovite građevine poput pećine Grande Reparo koja podseća na katedralu prikazuju planinske ratnike u borbi i njihove kamile čije su noge prikazane u pokretu. Neke stene prekrivene su šiljatim crnim kamenom i na njima se nalaze "Velike dame" iz Niola Doa - crteži žene sa krupnim zadnjicama čija su naga tela prošarana cik-cak šablonom, a njihove glave podsečaju na otisak prsta. 

Plato Enedi u Čadu; Autor: Profimedia

Foto: Plato Enedi u Čadu; Autor: ProfimediaO ovim umetničkim delima malo se zna. Mnoge lokacije u pustinji nisu dostupne za motorna vozila pa se do njih mora doći peške. Na takvim ekspedicijama postoji veliki rizik od toga da istraživači ostanu bez vode, pa se retko ko usuđuje na taj podvig.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage