Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

REVOLUCIJA U INDUSTRIJI ČELIKA: Ideja stara 150 godina prepolovila troškove proizvodnje, ali...

Ideja stara 150 godina počeće da se primenjuje i u praksi proizvodnje čelika

REVOLUCIJA U INDUSTRIJI ČELIKA: Ideja stara 150 godina prepolovila troškove proizvodnje, ali...

Britanski pronalazač Henri Besemer najzaslužniji je za nastanak industrijske proizvodnje čelika. Sredinom 19. veka u Šefildu on je svoje konvertere iskoristio za duvanje vazduha u liveno gvožđe radi uklanjanja prljavštine i tako čelik učinio materijalom industrijske revolucije. Ali Besemer je znao da on može više, pa je 1865. godine umesto velikih poluga patentirao direktno nanošenje traka čelika  koje su onda morale da se podgrevaju i oblikuju velikim valjcima.

Besemerov naum je bio da sipa liveni čelik između dva valjka koja bi se okretala u suprotnim smerovima i tako metal savijala u tabake. Bila je to mudra ideja koja bi u nekoliko koraka uštedela i vreme i novac. Ali to nije bilo lako izvesti. Njegovi napori da komercijalizuje proces nisu urodili plodom.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Sada stvari stoje drugačije. Napredak u tehnologiji proizvodnje i nauke o materijalima, pogotovo kada su novi oblici naprednog čelika u pitanju, doveo je do ozbiljnog razmatranja Basemerove ideje o "valjcima blizancima". Isprobava se i alternativni sistem sipanja tečnog čelika na horizontalnu traku. Obe metode mogu da smanje potrošnju struje za oko 80 odsto. Takođe bi se uštedelo i na drugim sredstvima . Ako se ovi procesi pokažu kao valjani, proizvodnja čelika će ponovo doživeti promenu.
 

KRAH NUKLEARNE INFRASTRUKTURE: Stanje alarmantno, Americi preti opasan nuklearni incident! https://goo.gl/6QDP7z 


Proizvođači čelika oprezni su kada je nova tehnologija u pitanju. Tek šezdesetih godina prošlog veka se industrija osmelila da livenje poluga zameni izgradnjom velikih integrisanih fabrika za stalno livenje čelika. Ovakve fabrike koriste sistem sipanja livenog čelika kroz kalup bez dna koji hlađen vodom delimično čini da se čelik očvrsne. Čelik onda prolazi kroz niz valjaka da bi se pretvorio u tabake ili druge oblike potrebne fabrikama ili građevinskim kompanijama. Godišnje se na ovaj način proizvede više od 1,6 miliona tona čelika širom sveta.

Ilustracija: Industrija čelika; Autor: Reuters

Foto: Ilustracija: Industrija čelika; Autor: ReutersStalno livenje  zahteva dosta valjanja da bi se livene ploče od 80 do 120 mm stanjile na 1 ili 2 mm što je optimalna debljina koju zahteva većina proizvođača, među kojima i automobilska industrija. Tanje livenje bi bilo nekvalitetno i imalo bi mnoge mane u mikrostrukturi čelika. Jedan od razloga je i to da kalup mora biti u oscilaciji da se liveni čelik ne bi lepio za njegovu unutrašnjost.

Nove tehnike dva valjka i pokretne trake predstavljaju zapravo "pokretne kalupe" jer se i valjci i traka kreću zajedno sa čelikom dok se on hladi i stvrdnjava. Ovo će dozvoliti livenje na debljinu od samo par milimetara što će zahtevati minimum naknadnog valjanja.

Ilustracija: Radnik u fabrici čelika; Autor: Pixabay

Foto: Ilustracija: Radnik u fabrici čelika; Autor: PixabayNove tehnologije posebno su dobre za proizvodnju čelika više vrednosti, smatraju stručnjaci sa britanskog Univerziteta Varvik koji rade na razvijanju novog čelika za livenje na traci. Proces sa dva valjka već se primenjuje u kompaniji "Nukor" u Sjedinjenim Državama i nazivaju ga Castrip.

Velika prednost valjaka i trake je kompaktnost. Nukorova jedna fabrika zauzima 200 hektara, a proizvodi 500.000 tona čelika godišnje. Sa druge trane, fabrike sa konvencionalnim načinom proizvodnje, mogu zauzimati preko 2.000 hektara i moraju da proizvedu 4 miliona tona godišnje da bi ostvarile zaradu.  

Ilustracija: Industrija čelika; Autor: Reuters

Foto: Ilustracija: Industrija čelika; Autor: Reuters


  
Isti je slučaj i sa kineskom kompanijom "Shagang" koja uvodi Castrip, a britanska kompanija "Albion Steel" je u pregovorima sa investitorima o izgradnji 300 miliona evra vredne fabrike u Britaniji koja će čelik praviti na ovaj način. Nemači proizvođač čelika "Salzgitter" koristi tehnologiju sa trakom u svojoj fabrici u Pajnu od 2012. godine.

Ono što može biti loša strana nove tehnologije je što će hiljadu radnika koliko je do sada bilo potrebno za radilo u jednoj fabrici čelika smanjiti na četvrtinu - za rad na ovoj tehnologiji biće dovoljno 250 ljudi.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage