Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 03. 2017.

Papa savetuje sveštenicima da praktikuju egzorcizam

Među stotinama sveštenika koji su nedavno prisustvovali godišnjem kursu posvećenom istraživanju oproštaja greha u Vatikanu, našao se i papa Franja.

Papa savetuje sveštenicima da praktikuju egzorcizam

foto: b92.net

Tom prilikom dao je nekoliko saveta sveštenicima u vezi sa ispovedanjem. 

"Budite vrlo obazrivi prilikom prosuđivanja da li osoba boluje od mentalne bolesti ili pokazuje simptome zaposednutosti demonima", rekao je. 

Katolička crkva definiše egzorcizam kao "čin proterivanja demona ili zlih duhova iz osoba, određenih stvari ili sa određenih mesta, za koja se veruje da su zaposednuta ili sklona postajanju žrtava ili instrumenata zlobe demona". 

Vatikan je čak 1999. godine objavio knjižicu od 90 strana sa kožnim povezom, nazvanu De Exorcismis et supplicationibus quibusdam, u kojoj se nalaze instrukcije sveštenicima u vezi sa isterivanjem demona iz vernika. 

Štampana na latinskom jeziku, knjiga prihvata postojanje određenih psihijatrijskih stanja, ali takođe iznosi ideju o Đavolu kao stvarnom biću. 

"Đavo... ide okolo kao lav koji riče, tražeći duše koje će proždrati", navodi se. 

Ovo nije prvi put da papa zastupa retoriku 'vatre i sumpora', piše Independent. 

Godine 2014. zvanično je priznao status Međunarodnog udruženja egzorcista, grupe od 250 sveštenika koja se bavi egzorcizmom u 30 zemalja sveta.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage