Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 01. 2017.

Oluja srušila LEGENDARNU SEKVOJU Stajala je hiljadu godina, a kiša i nevreme su joj "došli glave"

Ogromno prastaro drvo sekvoje s izdubljenim tunelom u stablu koje je na godišnjoj bazi u Kaliforniju privlačilo na hiljade turista u nedelju se srušilo zbog obilnih kiša i nevremena, piše Njujork tajms.

Oluja srušila LEGENDARNU SEKVOJU Stajala je hiljadu godina, a kiša i nevreme su joj "došli glave"

foto: blic.rs

Drvo sekvoje je bilo "jedva živo", tvrdi volonter državnog parka Kalaveras big triz, udaljenog otprilike 145 kilometara istočno od Sakramenta, pa nije odmah bilo očigledno št će se s njim dogoditi.

Stablo drveta je izdubljeno tokom 80-ih godina 19. veka, a drvo je postalo turistička atrakcija. Automobilima je bio dozvoljen prolazak kroz tunel, da bi se pristup drvetu tokom poslednjih godina ograničio. Prema Američkim šumama, planinari su jedini mogli da pristupe drvetu.


- Oluja je (za drvo) jednostavno bila previše - napisala je neprofitna organizacija Udruženje Kalaveras big triz na svom Fejsbuk profilu.

Džim Oldej, volonter u parku koji je fotografisao srušeno drvo rekao je za San Francisko hronikal da je drvo palo oko 14 sati i da se raspalo kada je udarilo u zemlju. Džoan Oldej, Džimova supruga, dodala je da je drvo postalo jako krhko, piše Jutarnji list.

- Bilo je jedva živo. Imalo je samo jednu granu i to na samom vrhu - rekla je Oldej.

Tokom prošlog vikenda na području severne Kalifornije palo je više od 10 centimetara kiše, a Oldej je rekao da je u nedelju video da je područje oko drveta poplavljeno.

- Puteljak je doslovno izgledao kao reka. Delovalo je kao da drvo raste usred jezera - dodao je Oldej.

Tačna starost drveta još nije utvrđena. Mnoga stabla u parku su stara preko hiljadu godina, a sekvoje mogu da žive i više od tri hiljade godina.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage