Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 01. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Preko 1.000 godina staro rešenje: Evo kako se Damask bori sa nestašicom vode

Mnogi građani Damaska nedeljama se nisu kupali, pošto su u borbama sa pobunjenicima uništene cevi koje prestonicu snabdevaju vodom. Ipak, sve to se polako menja

Preko 1.000 godina staro rešenje: Evo kako se Damask bori sa nestašicom vode

Tradicionalna javna kupatila, poznatija kao Hamami, po pravilu imaju sopstveni bunar, usled čega su se pretvorili u pravi spas za građane Damaska, čiji je vodovod poptpuno onesposobljen.

Hamam Al Malik Al Zahir napravljen je 985. godine, a danas, više od hiljadu godina kasnije, beleži nezapamćenu posetu.Od kada je nestašica vode počela, kupanje vodom koju građani dobijaju u sledovanjima postalo je luksuz, pa su se mnogi okrenuli hamamima sa sopstvenim bunarom.

Hamam AL Malik Al Zahir u Damasku; Autor: Profimedia

Foto: Hamam AL Malik Al Zahir u Damasku; Autor: ProfimediaHamami imaju dugu istoriju na Bliskom istoku, ali su u Siriji, od kada je počeo građanski rat, ostali skoro potpuno pusti. Međeutim, žestoke borbe sa pobunjenicima u regiji Vadi Barada pored Damaska, odakle se grad snabdeva vodom, preokrenuli su situaciju.

Hamam AL Malik Al Zahir u Damasku; Autor: Profimedia

Foto: Hamam AL Malik Al Zahir u Damasku; Autor: Profimedia"Nisam bio u Hamamu 12 godina, od kada sam se venčao. Imao sam plan za nestašice struje i goriva, ali nikada mi nije palo na pamet da napravim jedan za vodu. Ako se ovako nastavi, uskoro ću morati da planiram šta da radim kada u gradu nestane vazduha.", rekao je za Midl Ist Aj Habib Isa, 32-godišnji frizer i posetilac hamama Al-Malik al-Zahir.

Hamam AL Malik Al Zahir u Damasku; Autor: Profimedia

Foto: Hamam AL Malik Al Zahir u Damasku; Autor: ProfimediaHamam Al-Malik al-Zahir podeljen je na tri sektora, a u središtu se nalazi parno kupatilo. Oko centralne platforme postavljene su otvorene kabine od kojih svaka ima svoju česmu sa toplom i hladnom vodom, sapunom i posudama za polivanje. Pored su prostorije za masažu i takozvano ribanje, gde mušterije obično odlaze na kraju, pre nego što se upute na recepciju.

Hamam AL Malik Al Zahir u Damasku; Autor: Profimedia

Foto: Hamam AL Malik Al Zahir u Damasku; Autor: ProfimediaOvaj hamam je najstariji u gradu i predstavlja remek delo islamske arhitekture, ali za razliku od predratnih vremena, razlog za posetu više nije uživanje, već suštinska higijenska potreba.

Iako je broj posetilace neverovatno skočio, vlasnik hamama nije iskoristio situaciju kako bi zaradio na nesrećnim okolnostima, pa je cena ostala nepromenjena - oko 2.5 dolara za ulaz i 3 dolara za masažu i ribanje.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage