Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Napušteno špijunsko gnezdo: Na prodaju grad američke Nacionalne bezbednosne agencije

Za određenu sumu, ovaj bivši centar za prisluškivanje i praćenje miliona ljudi može biti vaš

Napušteno špijunsko gnezdo: Na prodaju grad američke Nacionalne bezbednosne agencije

Prošle nedelje, desetine potencijalnih kupaca okupilo se u takozvanoj "otvorenoj kući" u mestašcetu pod imenom Šugar Grouv Stejšn kako bi eventualno kupili ne neku određenu nekretninu, već ceo grad

Na prvi pogled, ovaj gradić u američkoj saveznoj državi Zapadna Virdžinija deluje sasvim uobičajeno i tipično, međutim on je sve samo ne to. Pre svega, čitav Šugar Grouv je ograđen žicom, a ulaz u grad čuvaju državni službenici. Razlog? Šugar Grouv bio je baza mornarice i Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), odakle su prisluškivane sve komunikacije na istočnoj obali SAD.
 


Operacije koje je NSA sprovodila odavde bile su deo kontroverznog programa ECHELON, koji je nastao tokom Hladnog rata ali je kasnije evoluirao u sistem globalnog praćenja. Nakon što je program ugašen prošle godine, Šugar Grouv je postao nepotreban i odlučeno je da se oglasi na prodaju.

Veliki broj zgrada u kojima je živelo oko 400 vladinih službenika ostao je napušten, a operacije NSA prebačene su u obližnju bazu koja je i dalje funkcionalna.
 


Vrednost ovog grada, koji trenutno više liči na "letnji kamp" nego na mesto za život, procenjena je na oko 16 miliona dolara, što će biti početna cifra na aukciji.

Ko god da kupi Šugar Grouv moraće, međutim, imaće jedan veliki problem zvani mobilna telefonska mreža, pošto se grad nalazi unutar zone "radio tišine".
 Zbog toga, investitori razmatraju šta da urade sa Šugar Grouvom ukoliko ga kupe, a većina ideja se za sada vrti od pretvaranja mesta u korporativno odmaralište ili samoodrživu zajednicu za ratne veterane. Za grad su zainteresovane i filmskeprodukcijske kuće kojima bi da posluži kao set za snimanje.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage