Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 03. 2017.

SUPERMESEC i druge atrakcije koje nas očekuju na nebu počevši od DANAS

Mesec u koji smo ušli za sve ljubitelje vasione donosi puno uzbuđenja. Na noćnom nebu biće vidljive brojne kiše meteora, blistave planete, kao i najupečatljiviji događaj u poslednjih sedam decenija, supermesec.

SUPERMESEC i druge atrakcije koje nas očekuju na nebu počevši od DANAS

foto: blic.rs

Kosmički par u pratnji Venere (02. novembar)

Nedugo posle zalaska Sunca, kosmički par, Mesec i Saturn, će se pojaviti i biće udaljeni svega vaša tri prsta kad ih udaljite od sebe u dužini vaše ruke. Sa leve strane paru će se pridružiti i Venera.

Mesec i Mars (05. novembar)

Nakon zalaska Sunca ovog, kao i sledećeg dana, potražite polumesec pokraj Crvene planete.

Planeta Mars

Zemljin satelit će se pojaviti sa desne strane Marsa, a narednog dana će se uzdići iznad njega.

Tauridi kiša meteora (11. novembar)

Kasno u noć ovog dana i sledećeg jutra, Tauridi, inače meteorski roj, će dostići svoj vrhunac, kad će pojedinačni meteori da prosto zrače iz istoimenog sazvežđa.

Supermesec (14. novembar)

Drugi u trijadi supermeseca pojaviće se na istoku posle zalaska Sunca. Supermesec podrazumeva da je Zemljin satelit tada najbliži našoj planeti. Iako je ovo najavljeno za poslednja tri meseca ove godina, novembar može da se pohvali najvećim Mesecom od 1948. godine.

Bikovo oko (15. novembar)

Kasno uveče gotovo 15. na 16. novembar, pogledajte u Mesec koji će tada biti u blizini samog oka sazvežđa Bika. Oko je zapravo crvena gigantska zvezda Aldebaran, koja se nalazi 67 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu

Bika. Oni na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji, kao i u Japanu, će imati najbolji pogled na Mesec tadan.

Leonid kiša meteora (16. novembar)

Leonid kiša meteora, 1833

Kasno uveče 16, i rano ujutru 17. novembra, uskomešane zvezde padalice biće na vrhuncu tokom svog godišnjeg tz. Leonid pljuska.

Zujanje Meseca u “košnici” (18. novembar)

Mesec

Ako pogledate istočno kasno uveče 18. Novembra, pun Mesec će proći blizu čuvene “košnice” tj. Mesje 44, raejanog zvezdanoh jata u sazvežđu Raka.

U lavljem srcu (21. novembar)

U ranim jutarnjim časovima polumesec će se "šunjati" pored srca sazvežđa Lava, tačnije pored najsjanije zvezde sazvežđa, tzv. Regulusa.

Mesec i Jupiter (25. novembar)

Jupiter

Otprilike četiri sata pre izlaska Sunca, ako se pogleda jugoistočno, polumesec će izgledati kao da visi ispod Jupitera, a biće posebno upadljivo zbog jako male udaljenosti između njih.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage