Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 11. 2017.

Počelo je mikročipovanje ljudi, evo i zašto

Iako su komercijalno dostupni modeli još u ranim fazama razvoja, i mogu da uskladište ograničenu količinu informacija, mikročipovi veličine zrna pirinča biće usađeni ispod kože ruku deset dobrovoljaca koji planiraju da posete tehnološki festival Pause Fest u Melburnu u Australiji.

Počelo je mikročipovanje ljudi, evo i zašto

Foto:B92.net

Čipovi za VIP posetioce opremljeni su NFC tehnologijom, koja omogućava bežični prenos podataka na malim razdaljinama. Inače se, između ostalog, nalazi u pametnim telefonima.

Zahvat prilikom kojeg će mikročip biti ubačen pod kožu, između palca i kažiprsta, ne bi trebalo da boli više od pirsinga ili vađenja krvi.

Pre usađivanja, u mikročipove će biti uskladišteni podaci o trodnevnim ulaznicama za Pause Fest, koji bi trebalo da bude održan u februaru sledeće godine.

Čipovi su programirani tako da mogu da otključaju vrata objekata u koje su smešteni volonteri, teretane i radna mesta, ali i kao karte za javni prevoz.

U sledeća četiri meseca, volonteri će ih koristiti za svakodnevno obavljanje spomenutih aktivnosti. Zatim će tokom festivala podeliti stečena iskustva u okviru panel diskusije koju će moderisati Kajla Hefernan.

Hefernan, koja trenutno piše doktorski rad na temu primene ugradive tehnologije, ima već dva čipa u ruci: jedan kojim otvara vrata svoje kuće, i drugi kojim ulazi u kancelariju, piše Next Web.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage