Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

04. 08. 2017.

Japan pravi najbrži kompjuter na svetu

Japan pravi najbrži računar na svetu, sa ciljem da ta zemlja postane centar za istraživanje veštačke inteligencije.

Japan pravi najbrži kompjuter na svetu

Foto:B92.net

Superračunar će moći da izvodi 130 hiljada biliona kalkulacija u sekundi i kada bude završen (u aprilu 2018. godine), AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI) će biti najmoćniji računar na svetu koji će nadmašiti trenutno najjačeg kinskog "kolegu" Sunway TaihuLight.

ABCI će dosta ličiti na standardne kompjutere, osim što će biti dosta brži i veći - zauzimaće površinu od 1.000 kvadratnih metara.

"Trenutni superračunar je milion puta brži od običnih računara", objašnjava Satoši Sekiguči, generalni direktor Nacionalnog instituta naprednih industrijskih nauka i tehnologija u Japanu. On dodaje da bi običnom računaru trebalo 3.000 godina da postigne ono što superračunar može da uradi u samo jednom danu.

Japanske kompanije će koristiti ABCI da bi unapredile robotiku, medicinske dijagnoze i automobile sa automatskim upravljanjem, a njegova najvažnija upotreba biće u napređivanju veštačke inteligencije.

Japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije uložiće 173 miliona dolara u ovaj projekat, jer su, kako kažu, svesni da će veštačka inteligencija biti ključna za budućnost i za konkurentnost industrije.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage