Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 06. 2017.

Veštačka inteligencija može da odredi "rok trajanja" čoveka?

Grupa australijskih naučnika napravila je sistem veštačke inteligencije koji može da predvidi da li ćete skoro umreti, za šta im je potrebna samo slika vaših organa.

Veštačka inteligencija može da odredi "rok trajanja" čoveka?

foto: b92.net

Naučnici sa Univerziteta Adelejd iskoristili su veštačku inteligenciju da bi analizirali medicinske snimke grudnog koša kod 48 pacijenata. Sistem je u čak 69 posto slučajeva tačno predvideo smrt pacijenta u narednih pet godina. 

Iako se radilo o malom broju pacijenata uključenih u istraživanje, naučnici su uvereni da bi računari, u budućnosti, (uz pomoć veštačke inteligencije) mogli da obavljaju dijagnostički posao za koji je, inače, potrebno dugogodišnje usavršavanje lekara. 

Većina trenutno dostupnih analitičkih sistema može da prepozna i dijagnostifikuje bolesti, ali ne i da da procenu "roka trajanja" pacijenta. 

"Umesto da se fokusira na dijagnostifikovanje bolesti, automatizovani sistem može da predvidi krajnji rezultat na način na koji to lekari ne mogu - koristeći velike količine podataka i otkrivajući prikrivene uzorke koji se ponavljaju", ističu naučnici. 

Sličan sistem nedavno su razvili naučnici na Londonskom institutu za medicinske usluge. Njihov sistem može da odredi da li će pacijent da umre od srčane bolesti u toku nerednih godinu dana, i to sa verovatnoćom od 80 odsto 

Poređenja radi, lekar to isto može sa uradi u otprilike 60 odsto slučajeva.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage