Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 06. 2017.

Da li policija ima pravo da vam traži šifru za ajfon?

Ako vam vlasti na Floridi zahtevaju passcode, odnosno šifru za ajfon bolje bi vam bilo da im date ispravnu.

Da li policija ima pravo da vam traži šifru za ajfon?

foto: b92.net

Kristofer Viler je uhapšen zbog sumnje da je zlostavljao svoju ćerku, a veruje se da se u njegovom telefonu kriju fotografije njenih povreda. Ipak, kada je policija zahtevala da im da šifru za telefon kako bi mogli da utvrde da li je to tačno, on im je dao pogrešnu. 

Sada je zbog pogrešne šifre osuđen na 180 dana zatvora. 

Nakon što je uložio žalbu drugi sudija je prihvatio njegov izgovor da nije mogao da se seti svoje šifre 10 meseci nakon hapšenja, a nažalost da se tako nešto dokaže ne postoji način. 

Pitanje koje muči Ameriku jeste da li policija može da vas natera da im date šifru za telefon? 

Verovali ili ne, ni američki sudovi još uvek nemaju odgovor na ovo pitanje budući da Peti amandman štiti prava građana i kada je ova tema u pitanju. 

“Nijedna osoba nije u dužnosti da svedoči protiv same sebe“, navodi se u zakonu. 

To se odnosi na dela koja su “izjava“ i imaju komunikativne aspekte, tvrdi Dženifer Granik direktorka za građanske slobode u Centru za internet i društvo Stenford. U to spada i davanje šifre. 

“Najvažnije pitanje je da li je davanje šifre svojevrsno svedočenje protiv sebe? Za ono što šifra predstavlja za telefon imamo prilično jak argument da jeste i stoga se Peti amandman odnosi i na to“, rekla je Dženifer 

S druge strane, sud to vidi kao neoboriv dokaz koji moraju da iskoriste u svrhu istrage. 

“Ovo je pitanje koje zaokuplja sudove širom zemlje, a nema sumnje da će stići i do Vrhovnog suda. Do tada niko nema odgovor na to pitanje“, kaže Džošoua Dž. Horovic, advokat specijalista za tehnološka pitanja.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage