Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 05. 2017.

Austrijski sud zabranio govor mržnje na Facebook-u

Viši sud u Beču presudio je da Facebook mora da izbriše postove u kojima postoji govor mržnje, a ta odluka može da ima posledice i van Austrije.

Austrijski sud zabranio govor mržnje na Facebook-u

foto: b92.net

Stranka Zelenih Austrije pokrenula je postupak pred sudom u Beču s ciljem da se uklone sve lažne objave o liderki Evi Glavišnig. Viši sud je doneo presudu da se ti postovi moraju izbrisati ne samo u Austriji već globalno na mreži, odnosno da se ne može samo zatvoriti za čitanje u jednoj zemlji. 

Portparol Zelenih Diter Bros ocenio je da se radi o veoma bitnoj presudi. On je izrazio nadu da će Facebook sada zbog pretećih sudskih postupaka promeniti svoje ponašanje po pitanju govora mržnje. 

Do sada je Facebook bio samo izložen tvrdnjama da se radi o „najvećoj platformi za govor mržnje“, istakli su Zeleni dodajući da sada može biti suočen sa suđenjima. Povod za presudu bila je tužba Zelenih protiv jednog lažnog profila (Mihaela Jaskova“, preko kojeg su širene poruke sa govorom mržnje usmerene protiv Glavišnig. Najpre je pre sudom izboren nalog da se izbrišu poruke portiv Glavišnig, ali se na to žalio Facebook, te u žalbi doveo u pitanje da li se na tu socijalnu mrežu može primeniti austrijsko zakonodavstvo, kao i da li može postojati obaveza da se briše govor mržnje od strane kompanije. 

Facebook je do sada tvrdio da je sedište Kaliforniji i da samo tamo može biti podneta tužba, odnosno u Irskoj gde ima evropsku ispostavu. Viši sud doneo je neobično jasnu presudu u kojoj jasno stoji da se kod pomenutih postova radi o govoru mržnje, kao i da može da se primeni austrijski zakon. Zeleni nameravaju da deluju dalje protiv Facebooka i preko suda da nateraju ovu kompaniju da moraju da se saopšte podaci o osobama koje otvaraju lažne profile. 

To je do sada odbijao Facebook, odnosno ističe da to može da se dobije samo ako postoji sudski zahtev. Takođe Zeleni najavljuju da će, ako Facebook odbije da obriše, kako je naložio sud, govor mržnje sa svoje mreže, zatražiti prisilnu primenu sudske odluke u Irskoj, a tada kompaniji preti novčana kazna, i čak, što je moguće isključenje servera.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage