Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 02. 2018.  - Autor: Milena Gojkov

Muškarci bolji i efikasniji u kuhinji? Fondan za torte u 5 koraka

Stevan Ostojić, mladić iz Srema otkriva nam tajne brzog i lepog ukrašavanja torti fondanom.

Muškarci bolji i efikasniji u kuhinji? Fondan za torte u 5 koraka

Foto:Stevan Ostojić, Kupinovo

Stevan Ostojić, mladić iz Kupinova pored brojnih talenata koje poseduje najizraženiji je talenat za kuvanje, pripremu brzih kolača i dekoraciju.

Koliko puta nam se desilo da nemamo dovljno vremena da pripremimo tortu te se odlučujemo za kupovnu koja složičete se i nema neku dekoraciju.

Stevan, uglavnom sam priprema svoje torte ali kada za to nema dovoljno vremena sam osmišlja dekorciju a evo i kako:

Sastojci za fondan:

1kesica želatina u prahu,

50ml hladne vode(za želatin)

20ml vode( za fruktozu)

100gr fruktoze ili dekstroze 

1velika kašika glicerina(kupuje se u apoteci)

900g šećera u prahu

Priprema fondana:

1.Želatin preliti vodom i ostaviti da nabubri.Fruktozu ili dekstrozu stavite u šerpicu i prelite vodom .

Sve to stavite na ringlu da se istopi, mešajte sve vreme do početka ključanja.

30ak sekundi treba da vrzi, zatim sklonite sa vatre i dodajte kašiku glicerina i nabubreli želatin.

2.U vanglicu stavite 500gr ili 600gr šećera u prahu , zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mešajte kašikom.

Povremeno dodajte još šećera u prahu,  a zatim sve to prebacite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umesite fondan.

Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite ali ne peškirom jer se može desiti da vam ostanu dlakle od peškira.

3. Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mesec dana ako želite. Ako se desi da ga želite upotrebiti nakon tih mesec dana a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrotalasnu ali vodite računa da ga ne pregrejete jer možete tako i ruke da izgorite sa njim, jer u sredini bude vreo.

  4. Ovako napravljeni fondan najbolje je bojiti sa gel bojama. Uzmete željenu količinu fondana, zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mesta u fondan.

5.Ako bojite sa bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je sa par kapi vode ili alkohola.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage