Foto:zenskikutak.rs

Za 4 osobe potrebno je: 500 g krompira, velika šargarepa, 4 zelene masline bez koštica, glavica crnog luka, 150 ml mleka, jaje, kašika putera (oko 20 g), malo muskatnog oraščića, so i biber po ukusu.

1. Krompir operite i sa ljuskom kuvajte u slanoj vodi oko 25 minuta, dok ne omekša. U međuvremenu, šargarepu oljuštite i isecite na kockice, masline usitnite, a luk oljuštite i sitno iseckajte.

2. U tiganju zagrejte kašiku putera i kratko propržite seckan crni luk. Posle nekoliko minuta dodajte šargarepu, masline i 3-4 kašike vode. Lonac poklopite i na kuvajte na umerenoj temperaturi oko 15 minuta.

3. Krompir ocedite, malo prohladite, oljuštite i ispasirajte, dodajte dinstano povrće i promešajte. U drugoj činiji umutite jaje i mleko, a zatim umešajte u pire. Začinite muskatnim oraščićem, posolite i pobiberite.

4. Mikserom dobro umutite pire, malo ohladite i sipajte u kesu sa zvezdastim dodatkom. Pleh obložite masnim papirom, pa istiskujte male đevreke (pazite da ne budu previše blizu da se ne bi slepili) i pecite u rerni na 200 stepeni 10 minuta.