Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 04. 2017.

Spanać torta

Najukusnija slana poslastica ikada koja se sprema na vrlo lak nacin.

Spanać torta
Foto:stvarukusa.rs
Sastojci:Količina:
- Kora *
- jaja 4 kom
- brašna 4 kašike
- soli 1 kašičica
- praška za pecivo ½ kašičice
- suvi biljni začin 1 kašičica
- ulja 3 kašike
- kisele pavlake 3 kašike
- obarenog spanaća oko 350 gr
- Nadev: *
- praške šunke 350 gr
- kisele pavlake 4-5 dl
- kačkavalja 200 gr
- kečapa malo
- peršunovog lista malo

Uputstvo za pripremu:

  • 1. Oprati i obariti 600 gr svežeg spanaća, ocediti ga i sitno iseckati ili ispasirati stapnim mikserom.

  • 2. U ispasiran ohlađen spanać dodati žumanca, so, suvi biljni začin, ulje, kiselu pavlaku, prašak za pecivo i brašno.

  • 3. Umutiti mikserom čvrst sneg od belanaca. Zatim već upotrebljenim žicama miksera malo izmutiti spanać sa dodatim sastojcima. Isključiti mikser, pa u spanać dodati sneg od belanaca i varjačom pažljivo promešati i izjednačiti masu.

  • 4. Sipati masu u manji pleh (dim. 35 x 25 cm), koji je premazan uljem i posut brašnom ili staviti pek papir. Peći u zagrejanoj rerni na 180`C oko 12-15 minuta. Toplu koru izvaditi na kuhinjsku krpu i ostaviti sa se hladi, pa je raseći po dužini, da se dobiju dve kore za rolat-tacnu.

  • 5. Prvu koru staviti na tacnu (ispod kore na par mesta staviti po malo pavlake, da se tortica fiksira za tacnu i ne pomera pri sečenju) i obilno premazati kiselom pavlakom.

  • 6. Celu površinu prekriti komadima malo deblje isečene praške šunke, tanko premazati kiselom pavlakom, mestimično staviti kečapa i ravnomerno posuti sitno seckanim peršunovim listom. Zatim prekriti drugim slojem praške šunke i tanko premazati kiselom pavlakom.

  • 7. Poređati jedan sloj šnita deblje isečenog kačkavalja, opet tanko premazati kiselom pavlakom i ponoviti postupak ređanja još dva sloja praške šunke, sa obaveznim premazima kisele pavlake, da se ne bi odvajali slojevi pri sečenju.

  • 8. Gornju površinu praške šunke obilno premazati kiselom pavlakom i preko toga staviti drugu koru. Blago pritisnuti dlanovima da se slojevi spoje.

  • 9. Preko gornje kore premazati kiselu pavlaku, staviti još jedan sloj praške šunke i mestimično nacediti kečapa.

  • 10. Ostaviti da odstoji u frižideru da kore upiju nadev, pa sutradan pred serviranje ukrasiti sa malo kačkavalja, narendanog na sitnu stranu rendeta i posuti sitno seckanim peršunovim listom.

  • 11. Seći oštrim nožem na kocke ili šnite. 

Izvor: stvarukusa.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage