Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 11. 2021.

Volite naćose? Napravite sami preliv!

Volite topljeni sir i naćose? Ovo je recpet za tu "lepljivu" poslasticu.

Volite naćose? Napravite sami preliv!

Foto:mondo.rs

Za ovaj recept vam treba natrijum citrat. Možda vam zvuči nepoznato, ali to je oblik soli koji radi kao emulgator (E331). To je sredstvo koje smanjuje kiselost sira i čini da proteini u siru budu lakše rastvorljivi.Izgleda kao so, ima blago kiseli ukus, a može da se kupi u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i apotekama. Koristi se za limuntus, na primer. 

Ako spadate u one koji se hrane zdravo, znajte da ćete ovako uneti u svoj organizam manje natrijuma, veštačkih boja i ostalih štetnih sastojaka, nego kada kupite topljeni sir.

Dakle, uzmite sir koji najviše volite: fetu, gorgonzolu, bri, gaudu, ementaler... a za četiri osobe vam treba 200 grama sira (rendanog), pola kašičice natrijum citrata, oko pola šolje vode, koliko da pokrijete dno manje šerpe (može i pivo ili vino), naćosi.

Sipajte u šerpu natrijum citrar, prelijte vodom, uključite šporet na najjače i kada sadržaj u šerpici provri, dodajte sir i mešajte sve vreme. Brzo će se sir istopiti i pretvoriti u preliv.

Izvor: mondo.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati