Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 11. 2019.  - Autor: Večernje novosti

ČAROBNA BUNDEVA: Evo nekoliko fantastičnih recepata za ovu jesen!

Ako pripadate onoj grupi ljudi koja teško odoleva zanosnom ukusu bundeve, obradujte sebe i ukućane aromatičnim kuglofom, šarenim kolačima, brzom pitom, hrskavim pudingom ili vegan tortom.

ČAROBNA BUNDEVA: Evo nekoliko fantastičnih recepata za ovu jesen!

Aromatični kuglof

Sastojci za testo: 3 jaja, 170 g smeđeg šećera, 150 g kristal šećera, 125 ml ulja,400 g pirea od bundeve, 240 g pirea od jabuka, 190 ml mleka, kašičica ekstrakta vanile, 450 g brašna, kašičica cimeta, po pola kašičice karanfilića i muskatnog oraščića, kašičica sode bikarbone, 200 g jabuka i 60 g oraha. Za glazuru:110 g smeđeg šećera, 60 g putera, 50 ml mleka, kašičica ekstrakta vanile i 125 g šećera u prahu.

U većoj posudi umutite jaja, postepeno dodajte šećer, ulje, mleko, ekstrakt vanile, pire od jabuka i bundeve i nastavite da mutite mikserom dok se masa sasvim ne sjedini. Prosejano brašno pomešajte sa cimetom, karanfilićem, muskatnim oraščićem i sodom bikarbonom, pa ga postepeno umešajte u smesu od jaja. Dodajte oljuštene i na kockice iseckane jabuke i usitnjene orahe. Testo sipajte u podmazan kalup za kuglof i pecite u rerni na 180 stepeni oko 60 minuta. Puter, smeđi šećer i mleko zagrejte na srednjoj temperaturi i kuvajte oko minut, uz stalno mešanje. Posudu sklonite s ringle, sipajte ekstrakt vanile, postepeno dodajte šećer u prahu, mešajte oko pet minuta, a zatim prelijte preko ohlađenog kolača.


Šareni kolači

Sastojci za koru:350 g crne čokolade, 50g čoko loptica, 100 g putera, 4 jaja, 250 g šećera, 2 kašike espreso praha, kašičica ekstrakta vanilei 150 g brašna. Za krem: 230 g neslanog krem sira, 150 g pirea od bundeve, 115 g šećera, 115 ml kisele pavlake, 2 jaja, kašičica ekstrakta vanile, na vrh noža muskatnog oraščića i soli, 2 kašičice brašna i rendana kora od pomorandže. 

Puter i čokoladu otopite na pari, uz stalno mešanje, ali pazite da ne prokuva. Mikserom penasto umutite jaja sa šećerom i izmešajte sa ohlađenom čokoladom i ekstraktom vanile, a zatim postepeno dodajte brašno pomešano sa espresom. Na kraju umešajte čoko loptice. Pola količine testa sipajte u pleh (20 x 22 cm) obložen masnim papirom (testo ne bi trebalo da bude deblje od 1,5 cm) i pecite u rerni na 160 stepeni 15 minuta. Od preostalog testa ispecite još jednu koru. Krem sir umutite sa šećerom kiselom pavlakom. Dodajte jedno po jedno jaje, muskatni oraščić, ekstrakt vanile, so i prosejano brašno. Polovinu krema pomešajte sa rendanom korom od pomorandže, a drugu polovinu izmiksajte sa pireom od bundeve. Pleh izvadite iz rerne, koru premažite prvo kremom od bundeve, a zatim sa rendanom korom od pomorandže, prošarajte drvenim štapićem i pecite još 20 minuta. Pre serviranja kolač ohladite.


Brza pita

Sastojci za testo:300 g mlevenih badema, 6 kašičica putera, 2 jaja, 4 kašičice šećera o prstohvat soli. Za krem:400 g pirea od bundeve, 6 kašičica šećera, kašika gustina, 2 kašičice milerama, po kašičica muskatnog oraščića i cimeta, sok od pola limuna, manji komad đumbira (oko tri cm), 2 jaja i 4 kašike šlaga. 

Mikserom dobro umutite mlevene bademe, otopljen puter, jaja, prstohvat soli i šećer. Testo sipajte u okrugli pleh obložen masnim papirom, pa ga rukama maksimalno izvucite uz ivicu pleha. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta. Za to vreme, đumbir oljuštite i izrendajte. U dubljoj posudi izmiksajte pire od bundeve, rendani đumbir, šećer, gustin, mileram, muskatni oraščić, cimet, sok od pola limuna i jaja koja ste prethodno umutili sa šlagom. Kolač nafilujte kremom od bundeve i vratite u rernu da se peče još 45 minuta na 180 stepeni. Servirajte sa šlagom.


Hrskavi puding

Sastojci za izmrvljeni keks:70 g zobenih kolačića, 25 g putera, 20 g smeđeg šećera i po pola kašičice citema i soli. Za krem od sira:80 g šećera u prahu, 200 ml slatke pavlake, 120 g neslanog krem sira i štapić vanile. Za puding krem:200 g pirea od bundeve, 2 pudinga od vanile, kašičica cimeta, četvrtina kašičice mlevenog đumbira i prstohvat mlevenog karanfilića. 

Zobene kolačiće sameljite u blenderu ili izmrvite oklagijom, dodajte otopljeni puter, šećer, cimet i so i sjedinite. Smesu sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 175 stepeni pet minuta, povremeno promešajte kašikom. Mikserom umutite slatku pavlaku i prah šećer. Štapić vanile uzdužno isecite nožem, izvadite semenke, dodajte ih u krem sir, umutite, pažljivo sjedinite sa slatkom slatkom pavlakom i stavite u frižider. Puding skuvajte prema uputstvu na pakovanju, malo ga ohladite, a zatim dodajte cimet, đumbir, karanfilić i pire od bundeve. U dekorativne staklene činije ili čaše naizmenično ređajte izmrvljeni keks, krem od sira i puding sa bundevom, dobro ohladite i servirajte.


Vegan torta

Sastojci za koru:60 g badema, 100 g integralnog brašna, 75 g suvog grožđa, 60 g kokosa i kašičica,dve vode. Za krem: 300 g pirea od bundeve, 120 ml mleka, 80 g smeđeg šećera, 60 g putera, kašičica vanile, po pola kašičice cimeta i mlevenog đumbira i 60 ml ulja.Za karamel orahe:200 g oraha, 85 g smeđeg šećera i 60 ml vode. 

Neoljuštene bademe sameljite u blenderu, dodajte brašno, suvo grožđe, kokos, kašičicu, dve vode i još kratko blendirajte. Testo izradite rukama, rasporedite po dnu kalupa za tortu i ravnomerno utapkajte prstima. U posudu stavite pire od bundeve, kratko umutite mikserom, dodajte šećer, puter, vanilu, cimet i đumbir, pa nastavite da mutite dok se masa ne ujednači. Na kraju sipajte ulje, mikser podesite na maksimalnu brzinu i mutite minut, dva. Krem sipajte preko kore i stavite u frižider da se hladi najmanje šest sati. Na umerenoj temperaturi zagrejte šećer i vodu. Kada šećer počne da se karammelizuje dodajte prepolovljene orahe i, uz stalno mešanje, kuvajte još pet minuta. Karamelizovane orahe sipajte preko torte i ohladite.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati