Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 05. 2017.

Kako da napravite najbolji bešamel sos?

Bešamel sos se koristi u pripremi brojnih jela, ali i kao osnova za druge sosove. Evo najboljeg recepta.

Kako da napravite najbolji bešamel sos?

Foto:stvarukusa.rs

Kombinacijom putera, mleka, brašna i začina dobija se kremasti bešamel sos. Koristi se u pripremi lazanja, raznih pasta ili povrća. Bešamel služi i kao osnoa za pripremu drugih sosova. Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a veoma je ukusan ako se doda i sir.

Za pripremu bešamela vam je potrebno:

  • 70 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 800 ml mleka
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića

Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuvajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svetlu boju zlata.

U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mleko do tačke ključanja (ali ne dozvolite da počne da vri). Smesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mleka uz neprekidno mešanje. Neka sos počne da ključa, kuvajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine po želji.

PROČITAJTE JOŠ:

DIJETALNO I UKUSNO: Brzi sladoled od samo četiri sastojka!

Brza pita od bajatog hleba

Sečete lubenicu na kriške!? Možda vam ovaj način, ipak, bude draži!

Izvor: stvarukusa.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage