Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 06. 2017.

Sedam grešaka koje pravite sa maslinovim uljem

Svima su nam dobro poznate blagodeti ekstra devičanskog maslinovog ulja. Ne samo što sadrži antioksidanse i masti koje su dobre za vaše srce, maslinovo ulje ima i predivan ukus. Pošto je ovo jedan od najčešćih sastojaka svake kuhinje, pogledajte kakve greške obično pravimo prilikom njegovog odabira.

Sedam grešaka koje pravite sa maslinovim uljem

Foto:blic

1) KUPUJETE ULJE U PLASTIČNOJ BOCI

Dva najveća neprijatelja maslinovog ulja su plastična ambalaža, ali i providna staklena. Čim vazduh i svetlost dođu u kontakt sa uljem, on počinje da se kvari. Zato i maslinovo ulje proizvođači najčešće pakuju u tamno zelene i tamno braon boce.

2) ČUVATE ULJE BLIZU IZVORA TOPLOTE

Bilo da dolazi sa šporeta ili kroz prozor, to definitivno nije dobro za ulje. Kada su izloženi toploti, polifenoli počinju da se razlažu i tako se gubi ukus ovog prelepog ulja. Najsigurnije je da maslinovo ulje držite u kuhinjskom kredencu.

3) MISLITE DA JE BOJA POKAZATELJ KVALITETA

Ljudi obično misle da je boja indikator kvaliteta, ali boja zapravo pokazuje samo kada je maslina ubrana i kada je ulje ceđeno. Boje maslinovog ulja variraju od svetlo žute do tamno zelene, zato nemojte da vas boja obeshrabri.

4) MISLITE DA JEDNA VRSTA ULJA IDE UZ SVE

Kada vidite šest rafova punih maslinovih ulja, da li uzmete najjeftiniji ili onaj koji košta više od punog rezervoara goriva? Uglavnom ljudi biraju onaj srednji koji bi trebalo da ide i za kuvanje i za salate. Međutim, eksperti savetuju da bi osim njega trebalo da imate u svojoj kuhinji i skuplju varijantu koja će savršeno izvući ukus pasti i salata.

 

5) KUVATE NA PREVISOKOJ TEMPERATURI

Kuvanje na previsokoj temperaturi može da uništi antioksidanse u maslinovom ulju i da mu promeni ukus. Zato nemojte da kuvate sa maslinovim uljem na temperaturi preko 180 stepeni. Za prženje koristite druge vrste ulja.

6) KUVATE SA SLABIJIM MASLINOVIM ULJEM

Delikatnija maslinova ulja, sa slabijim ukusom, ne bi trebalo da budu izloženi toploti da bi zadržali svoju aromu i ukus. Umesto toga, koristite ih za završnicu preko paste, brusketa ili salate.

7) PREDUGO GA ČUVATE

Da li ste ikada kupili ogromnu bocu maslinovog ulja koju ste čuvali godinama? Nemojte to više da radite, jer bi maslinovo ulje, posle otvaranja, trebalo da se iskoristi u roku od dve godine. Maslinovo ulje koje predugo stoji počinje da gubi ukus i zdrava svojstva.

Izvor: Blic

Tagovi

Komentari (2)

ostavi komentar
VLAJKO [neregistrovani]
 [15.07. 2014., 13:40]

LUPA

NA KOJOJ TEMPERATURI KLUCA
- VODA,
- ULJE ?
KAD UDARA U PRAZAN LONAC BEZ RAZMISLJANJA SRBI KAZU 'lupa'

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [15.07. 2014., 13:29]

да ли знате или препричавате

шта у српско значи реч АБРОНОША?
шта је и шта то ради антиоксиданс у организму?
који је хемизам коришћења хране у организму?
који је хемизам 'кварења' уља
којим се механизмом може приказати утицај амбалаже на квалитет
којим испитивањем је утврђен 'добар' утицај маслиновог уља на срце?

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage