Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 03. 2018.

Posne musake i punjene tikvice

Povrće za sladokusce. Probajte nove recepte za jela bez mesa koji će opiti sva vaša čula...

Posne musake i punjene tikvice

Foto;blicmagazin

MUSAKA OD PATLIDŽANA

POTREBNO JE

800 g plavog patlidžana, 2 veće glavice luka, 2 šargarepe, 100 g pirinča, 4 paradajza, pola kašičice bibera, pola veze peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, origano, suvi začin, 100 g brašna, 300 g rendanog biljnog sira.

PRIPREMA

Patlidžan isecite na kolutove i ostavite ga da odstoji sat vremena. Na ulju propržite luk, dodajte seckanu šargarepu, sipajte pirinač i čim pobeli dodajte malo vode sa suvim začinom i dva seckana paradajza. Začinite i dinstajte sve dok ne ispari voda.Ocedite šnite patlidžana i svaku uvaljajte u brašno. Na malo ulja i pecite svaku šnitu s obe strane nekoliko minuta. Ostavite ih na ubrusu da se iscede od masnoće. Vatrostalnu posudu namastite uljem i poređajte šnite patlidžana da se lepo uklope. Stavite red fila, lepo utapkajte kašikom, pa poređajte na kolutove sečen paradajz. Posolite paradajz, pobiberite i pospite origanom i stavite malo rendanog biljnog sira. Poređajte šnite patlidžana, pa ponovo pospite rendanim biljnim sirom. Pecite na 175 stepeni 35 minuta.

PUNJENE TIKVICE

POTREBNO JE

1 kg tikvica, 100 g pšenice, 200 g lanenog semena, 200 g pečuraka, 150 g crnog luka seckanog, čen belog luka, malo peršuna i bosiljka, biber, 1 dl ulja, masline, suvi začin i so.

PRIPREMA

Mladim tikvicama oljuštiti koru, pa ih iseći na deblje kolutove i s jedne strane napraviti udubljenje. Kolutove prokuvati u vreloj vodi pa preliti ledeno hladnom. Ostatak mesnatog dela tikvica iseći na kockice i posoliti. Pšenicu preliti vrelom vodom, ohladiti, procediti, prosušiti, istucati u avanu da bi joj odstranili ljuske, oprati i skuvati. Seme lana potopiti u mlaku vodu. Na zagrejanom ulju dinstati iseckan crni luk koji je začinjen biberom, solju, seckanim belim lukom. Seme lana ocediti, pečurke iseći na kocke, sve to dodati luku i nastaviti dinstanje. Kuvanu pšenicu ocediti, začiniti seckanim peršunom i bosiljkom i dodati u dinstanu masu. Korpice od tikvica ocediti, udubljenje napuniti začinjenom pšenicom. Poslužiti uz tofu.

PIRE OD GRAŠKA

POTREBNO JE

1/2 kg graška, 1/2 šoljice rendanog rena, 1/2 šoljice brašna, 5 kašika ulja, 2 kašike vinskog sirćeta, 2 kašike šećera, so i biber.

PRIPREMA

Grašak skuvati i propasirati ga u pire, koristeći vodu u kojoj je kuvan. Možete i da prodinstate grašak na malo ulja sa lukom i da ga opet izpasirate. Na ulju propržiti šećer da porumeni. Dodati brašno, promešati, zatim dodati rendani ren, sirće i malo vode i kuvati dok ne dobijete umak. Pomešajte umak sa pireom, kuvajte još 10 minuta na tihoj vatri i začinite. Pire možete da poslužite uz pečene tortilje i sos od posnog majoneza sa seckanim krastavčićima.

Izvor: Blic magazin

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage