Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 03. 2018.

Posne musake i punjene tikvice

Povrće za sladokusce. Probajte nove recepte za jela bez mesa koji će opiti sva vaša čula...

Posne musake i punjene tikvice

Foto;blicmagazin

MUSAKA OD PATLIDŽANA

POTREBNO JE

800 g plavog patlidžana, 2 veće glavice luka, 2 šargarepe, 100 g pirinča, 4 paradajza, pola kašičice bibera, pola veze peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, origano, suvi začin, 100 g brašna, 300 g rendanog biljnog sira.

PRIPREMA

Patlidžan isecite na kolutove i ostavite ga da odstoji sat vremena. Na ulju propržite luk, dodajte seckanu šargarepu, sipajte pirinač i čim pobeli dodajte malo vode sa suvim začinom i dva seckana paradajza. Začinite i dinstajte sve dok ne ispari voda.Ocedite šnite patlidžana i svaku uvaljajte u brašno. Na malo ulja i pecite svaku šnitu s obe strane nekoliko minuta. Ostavite ih na ubrusu da se iscede od masnoće. Vatrostalnu posudu namastite uljem i poređajte šnite patlidžana da se lepo uklope. Stavite red fila, lepo utapkajte kašikom, pa poređajte na kolutove sečen paradajz. Posolite paradajz, pobiberite i pospite origanom i stavite malo rendanog biljnog sira. Poređajte šnite patlidžana, pa ponovo pospite rendanim biljnim sirom. Pecite na 175 stepeni 35 minuta.

PUNJENE TIKVICE

POTREBNO JE

1 kg tikvica, 100 g pšenice, 200 g lanenog semena, 200 g pečuraka, 150 g crnog luka seckanog, čen belog luka, malo peršuna i bosiljka, biber, 1 dl ulja, masline, suvi začin i so.

PRIPREMA

Mladim tikvicama oljuštiti koru, pa ih iseći na deblje kolutove i s jedne strane napraviti udubljenje. Kolutove prokuvati u vreloj vodi pa preliti ledeno hladnom. Ostatak mesnatog dela tikvica iseći na kockice i posoliti. Pšenicu preliti vrelom vodom, ohladiti, procediti, prosušiti, istucati u avanu da bi joj odstranili ljuske, oprati i skuvati. Seme lana potopiti u mlaku vodu. Na zagrejanom ulju dinstati iseckan crni luk koji je začinjen biberom, solju, seckanim belim lukom. Seme lana ocediti, pečurke iseći na kocke, sve to dodati luku i nastaviti dinstanje. Kuvanu pšenicu ocediti, začiniti seckanim peršunom i bosiljkom i dodati u dinstanu masu. Korpice od tikvica ocediti, udubljenje napuniti začinjenom pšenicom. Poslužiti uz tofu.

PIRE OD GRAŠKA

POTREBNO JE

1/2 kg graška, 1/2 šoljice rendanog rena, 1/2 šoljice brašna, 5 kašika ulja, 2 kašike vinskog sirćeta, 2 kašike šećera, so i biber.

PRIPREMA

Grašak skuvati i propasirati ga u pire, koristeći vodu u kojoj je kuvan. Možete i da prodinstate grašak na malo ulja sa lukom i da ga opet izpasirate. Na ulju propržiti šećer da porumeni. Dodati brašno, promešati, zatim dodati rendani ren, sirće i malo vode i kuvati dok ne dobijete umak. Pomešajte umak sa pireom, kuvajte još 10 minuta na tihoj vatri i začinite. Pire možete da poslužite uz pečene tortilje i sos od posnog majoneza sa seckanim krastavčićima.

Izvor: Blic magazin

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati