Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 04. 2017.

Crte ličnosti otkrivaju da li se upuštate u rizičan seks!

Saznajte u koju grupu spadate i da li se ovo odnosi i na vas...

Crte ličnosti otkrivaju da li se upuštate u rizičan seks!

Foto:superzena

Ako ste skloni planiranju i postavljanju ciljeva, možete slobodno da odahnete – ne samo da će vam to pomoći u karijeri, već i u seksualnom životu. 

Prema istraživanju objavljenom u magazinu “Journal of Sex Research”, sposobnost da razmišljate o dugoročnim posledicama može uticati i na to koliko bezbedno se ponašate u krevetu. 

Naučnici sa Univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji (SAD) ispitivali su odnos između crta ličnosti i seksualnog života 287 nevenčanih osoba i uočili zapanjujuću povezanost. 

PROČITAJTE JOŠ:

Treba li biti "kučka"? Da, ali u pravoj meri!

Zavisnost od seksa? Da, zaista postoji!

Dame, obartite pažnju! Ovo su tri stvari koje muškarci priželjkuju u seksu!

Ispostavilo se da osobe koje su u stanju da planiraju, odrede prioritete i neprestano posmatraju sebe i svoje akcije vezano za postizanje ciljeva, duže čekaju da stupe u odnose, imaju manje životnih partnera, češće koriste kondome i njihovo seksualno ponašanje je generalno manje rizično. 

Međutim, oni koji su znatno kraće uspevali emocije drže pod kontrolom i imali umerenu sposobnost usmeravanja pažnje, nisu se baš najbolje pokazali na ovom planu. Ove karakteristike povezane su sa manjom upotrebom kondoma i većim seksualnim rizicima. 

A da li se i šta može učiniti po tom pitanju? 

Doktorka Kristin Moilanen, naučnica na čelu istraživačkog tima, odgovara: “Odgovor je dvostruk – većinu vremena naš tip ličnosti se ne menja mnogo tokom vremena. Promena je moguća, ali do sada se kao najbolji indikator pokazalo koliko je neko uspevao da kontroliše svoje ponašanje u prošlosti.” 

“Ali, iako se tip ličnosti u suštini ne menja, ipak je moguće menjati ponašanje, odnosno imati kontrolu nad određenim aspektima – ljudi koji su po prirodi impulsivni mogu svesno i namerno izbegavati rizične seksualne odnose. Onima koji imaju tendenciju da žive u momentu za to će trebati nešto više vremena, ali ključno je da ne prestanete da radite na sebi radite na sebi i uvek imate u vidu svoju bezbednost”, objašnjava doktorka Moilanen. 

“Za početak, postavite sebi neko od pitanja poput: ‘Šta mogu da učinim kako bih sprečio/la vezu za jednu noć sa nekim koga sam tek upoznao/la, ukoliko se desi da sam suviše pio/la?’ Ako napravite plan i povedete prijatelja koji će vas u tom trenutku zaustaviti, ili ponesete kondom ukoliko ne želite neplaniranu trudnoću, vrlo je moguće da ćete smanjiti šanse da kasnije kajete zbog svojih postupaka”, zaključila je doktorka Moilanen. 

Izvor: SUPER ŽENA

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage