Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ATRAKCIJE

14. 04. 2007.

DOLINA HRAMOVA: DUHOVI KOJI ZAVODE

Jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta na svetu inspirisalo je brojne umetnike, a i obični posmatrači mu se prepuštaju opijeni lepotom koja ničemu nije odolela

1
S

Ako bismo Siciliju nazvali kolevkom italijanske istorije, tradicije i kulture, onda bi se Dolina hramova mogla podičiti epitetom jednog od mesta koja su izvršila snažan uticaj na umetnost, nauku i filozofiju kakve danas poznajemo.

Dolina hramova (na italijanskom Valle dei Templi, na engleskom Valley of the Temples) jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta u svetu, smešteno kraj grada Agriđenta na jugozapadnoj strani ostrva i od 1998. godine se nalazi pod zaštitom Uneska kao svetsko kulturno blago. Iznad oštrih litica na južnom kraju Agriđenta nalaze se ostaci hramova drevnog grada Akragasa: hram Here Lacinije, Konkordijin, Herkulov, Zevsov, Kastorov i Poluksov i Hefestov.

S2

Dalje prema obali reke Akragas, blizu lekovitih izvora, smešten je hram posvećen Eskulapu, bogu medicine, a na ušću su luka i trgovačko središte drevnog grada.

Ono što će vam već na prvi pogled biti jasno jeste da je Akragas na vrhuncu slave bio impozantan kulturni centar. Svetu je podario presokratovskog filozofa Empedokla, koji je koncept materije podelio na četiri elementa - zemlju, vazduh, vatru i vodu. Grad je privlačio pažnju antičkih pesnika poput Simonida i Pindara, koji su ga opisali kao "najlepši od svih gradova običnih smrtnika".

U doba Rimljana, u njemu je boravio i imperator Ciceron, a od srednjeg veka je počeo da se razvija u moderni centar čiji su pejzaži, flora i boje inspirisali pesnike i slikare poput Ludovika Ariosta, Getea, Gija de Mopasana, Aleksandra Dime, Anatola Fransa, Salvatorea Kvazimoda, Luiđija Pirandela i mnoge druge. Eho tih davnih i slavnih dana na ovom mestu oseća se i danas.

Drevni Akragas

S3

Akragas je ime dobio po istoimenoj reci koja kraj njega protiče. Procvetao je pod vlašću Falarisa u 6. veku pre nove ere, a sto godina kasnije, za vladavine Terona, doživeo je novi uspon. Nekoliko puta je uništavan u vreme punskih ratova, posebno u vreme rimske opsade 261. godine pre nove ere, ali je svaki put nanovo građen.

Najbolje očuvani i ujedno najslikaniji hram u Dolini je hram Konkordije iz 430. godine pre nove ere. Njegove dimenzije su 20 sa 42 metra i krase ga elegantne kolonade, sastavljene od stubova visine 6,75 metara. Podignut je 440. godine pre nove ere, a posle 6. veka izbegao je nesreću koja je u to vreme zadesila brojne grčko-rimske bogomolje.

Tada je biskup Gregorije u Agriđentu izgradio katedralu, čime je pomereno svetovno sedište, a samim tim i od uništenja je spasena Dolina hramova. Razaranja su prvi otpočeli hrišćani, da bi se osvetili tadašnjim rimskim vladarima za progone koje su trpeli sve dok njihova religija nije priznata.

S4

Severno od Konkordijinog hrama nalazi se još jedno zdanje koje je u njegovom sklopu - paleohrišćanska vizantijska nekropola, koja je ogroman kompleks grobnica na otvorenom.

Ono što dodatno fascinira na ovom mestu jeste prelepi krajolik, jer je Dolina hramova okružena starim maslinjacima i šumarcima badema. Na vrhu brda na kojem su smešteni grčki hramovi, nalazi se onaj posvećen Junoni. Po dimenzijama je isti kao Konkordijin, podignut na 40 stubova, sa žrtvenim oltarom na istočnoj strani.

Odavde se pruža fantastičan pogled na Dolinu i Herkulov hram, koji je najdrevniji na ovoj lokaciji i koji dominira prostorom. Nažalost, hram je u davna vremena uništen u snažnom zemljotresu, ali ono što je od njega ostalo daće vam sasvim jasnu sliku nekadašnjeg sjaja.

A

Agriđento

Stanovnika: 59.000
Jezik: italijanski
Vremenska razlika: 0 sati
Telefoniranje: 99 39 (za pozive iz Srbije), obe mobilne mreže imaju roming
Valuta: evro

Struja: 127 i 220 V
Klima: temperature u aprilu od 13°C do 18°C, a u maju od 16°C do 22°C
Viza: dobija se preko agencije
Šta videti: Dolina hramova, Agriđento, Porto Empedokle, selo Kaos
Kupovina: vino, masline, ručni radovi

Hrana i piće: kaponata (prženi patlidžan sa celerom, paradajzom, lukom i maslinama), polpetone (vekna od mlevenog mesa sa kiselim krastavcima, kečapom i peršunom, služi se uz krompir salatu), kaneloni (testenina punjena junetinom, spanaćem i lukom, u sosu od paradajza)
Smeštaj: 13 do 60 evra za noć u hostelima, odnosno 70 do 180 evra u hotelima

Važniji događaji tokom godine: festival cvetanja badema (kostimirane parade i folklorni koncerti u Dolini hramova, slavi se u prvoj polovini februara), festival svetog Kalođera (slava "Crnog sveca", festival traje između prve i druge nedelje jula)
Polasci: 26. april i 24. maj

Detaljnije: Agencija "Argus turs" ili na sajtu www.argus.co.yu
Korisni linkovi:
www.valleyofthetemples.com
www.bestofsicily.com/agrigento
www.travelplan.it

Južno je Teronov hram, dvodelni nadgrobni spomenik koji u dorskom stilu sa jonskim stubovima, kao i Jupiterov, koji je danas takođe samo ruina, iako je u vreme kada je podignut bio je jedna od najvećih građevina grčke arhitekture. Dimenzije Zevsovog hrama su impozantnih 112,6 sa 56,3 metra. Izgrađen je 480. godine pre nove ere posle velike pobede nad Kartaginjanima, u čast Zevsa, vrhovnog boga starih Grka.

Jedinstven je po obliku, pošto ga okružuje zid sa polustubovima koji se sa njega uzdižu. Između polustubova nalaze se impresivne statue divova, takozvani telamoni, koji imaju funkciju podupirača čitave strukture. Na samoj lokaciji je jedna kopija tih statua, a originale možete videti u Arheološkom muzeju u Agriđentu.

Osim ovih, u Dolini se nalaze i drugi hramovi, ali lošije očuvani, poput hrama Eskulapa, Kastora i Poluksa, takođe često fotografisanog svetilišta posvećenog Hefestu i ostataka Herinog hrama, izgrađenog oko 450. godine pre nove ere.

Helensko-rimska četvrt

Kada od brda krenete nazad prema gradu, stići ćete do nekadašnje Helensko-rimske četvrti, mesta na kojem je između 3. veka pre nove i 4. veka nove ere bilo stambeno-poslovno naselje elite tog doba. Mnoge od tih građevina su dekorisane mozaicima koji se i danas mogu videti, a tu su i stari bunari i rezervoari za vodu, kao i vodovodni sistem.

Nekoliko kilometara niz obalu, kraj Porto Empedoklea (Porto Empedocle) nalaze se ostaci rimske vile, u čijoj je blizini selo Kaos (Caos), rodno mesto nobelovca Luiđija Pirandela, čija je kuća pretvorena u muzej.

Osim drevnih građevina u Dolini hramova, u ovom kraju mogu da se vide i srednjovekovne znamenitosti, poput katedrale svetog Nikole u Agriđentu, koja se nalazi na platou iznad obale.

Agriđento su, inače, davne 582. godine pre nove ere osnovali grčki kolonisti, a njegova okolina je bila naseljena još pre pola miliona godina, na šta upućuje ženska lobanja poznata kao "devojka iz mandraskave" pronađena u ovom kraju. Agriđento je nastao kao Akragas, a kasnije su ga Rimljani prekrstili u Agrigentum. Saraceni su ga zvali Girgenti, sve dok 1927. godine nije dobio današnje ime.

Srednjovekovni deo grada krasi istorijski centar sa romansko-gotskom katedralom iz 14. veka, kao i ostaci saracenskog utvrđenja koje je podleglo zubu vremena.

Grad je poseban značaj imao pod Vizantijcima i Saracenima, Normani su prepoznali njegovu važnost, pa su za vreme njihove vladavine izgrađene predivne crkve.

Pošto je na Siciliji špic turističke sezone između juna i septembra, u vreme neopisivih gužvi, najbolje vreme za posetu Dolini hramova i Agriđentu jeste tokom aprila i maja. Tada se možete prepustiti ovom prelepom mestu i u miru uživati i fotografisati svaki kutak od čije lepote će vam zaigrati u stomaku.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati