Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 05. 2018.  - Autor: B92

Najmirnije mesto na svetu: Život na steni visokoj 40 metara

Stub života ili Stub Kači prirodni je krečnjački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije, koji je okružen rečnom dolinom Kačure

Najmirnije mesto na svetu: Život na steni visokoj 40 metara

Fptp:Thinkstock

Visok je oko 40 metara, a na njegovom vrhu nalaze se ostaci Crkve Svetog Maksima Ispovednika, koja potiče iz 9. ili 10. veka, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnjeg utvrđenja. 

Ceo prostor na vrhu zauzima samo 150 kvadratnih metara, a s obzirom na to da ne postoji lift, do njega se može popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće. 

Zato ne čudi što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni.

 

 

Prvo zabeleženo penjanje dogodio se 1944. godine, kada su planinari Aleksandar Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli telo prethodnog stanovnika. 

Pretpostavlja se da je u pitanju bilo mesto tihe kontemplacije i molitve, namenjeno pustinjacima koji su želeli da se odvoje od ostatka sveta.

 

 

Intenzivnija istraživanja sprovedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti obnovljeni pomoću Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije, i dozidana Crkva Simeona Stolpnika, piše Punkufer

Trenutni stanovnik ima 62 godine. U pitanju je sveštenik Maksim Kavtaradze, koji je napravio improvizovane stepenice kojima se dvaput nedeljno spušta i penje po Stubu života. Namirnice mu se dostavljaju pomoću čekrka.

 

 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage