Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

31. 05. 2017.

Moskva 2018: Tragom Majstora i Margarite

Ukleti stan, bal demona, debeli crni mačor, Margaritin stan, tramvaj koji je udario Berlioza i klupa na kojoj su se sreli Voland i Bezdomni - popularnija su mesta koja svakodnevno u Moskvi posećuju turisti, ljubitelji romana "Majstor i Margarita".

Moskva 2018: Tragom Majstora i Margarite

foto: b92.net

Naredna, 2018. godina, biće u znaku fudbala i Bulgakova, a njegov apartman broj 50, kao i ostale "lokacije" iz knjige već sada su deo mnogih tura. Život Moskovljana tridesetih godina prošlog veka je osnova fantastičnih događaja i neobičnih avantura glavnih likova Bulgakovog romana "Majstor i Margarita". 

Patrijaršijski ribnjak je prva lokacija koju treba posetiti. Radnja romana počinje u suton, po jednom toplom proletnjem danu kada su viđena dvojica muškaraca pesnik Ivan Bezdomni i Mihail Berlioz, predsednik udruženja književnika, kako sedaju na klupu pored muškarca u sivom odelu, Volanda. "Zlo mesto", kako se naziva u knjizi, nalazi se u ovom parku i na nekoliko mesta stoji obaveštenje: Ne pričaj sa nepoznatim. Nalazi se blizu apartmana 50, nedaleko od Boljšaja Sadova broj 10. 

Ukleti stan je druga tačka, jer je ovde pisac živeo sa suprugom Tatijanom Lapa. U ovom stanu je održan "satanski bal", a posetioci besplatno mogu da vide njegovu mašinu za kucanje, ličnu biblioteku, pribor za morfijum, nameštaj, fotografije, slike... Sredom uveče vodič u crnoj haljini sa čipkanom kragnom i bizarnom punđom govori o Bulgakovu na engleskom. Može i da popiju kafu u malom baru u kojem se koristi abakus, a ne kasa. 

Pored je i Teatar satire koji ima bogat program, ali se u njemu publika ne otima za novac koji, kada izađu, postaje običan papir... 

Tramvaj je udario Berlioza (kako je Voland i predvideo) kada se zagledao u debelog crnog mačora Behemota, na uglu ulica Boljšaja Nikitska sa Tverskim bulevarom. Inače, stilizovan tramvaj sa gumenim točkovima od proleća do jeseni krstari Moskvom.

 

Bulgakov 	1928. godine (Wikimedia Commons / Public domain)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Bulgakov 1928. godine (Wikimedia Commons / Public domain)

 

Griboedova kuća je bila sedište MASOLIT-a, organizacije koju je vodio Berlioz, a nalazi se u Tverskom bulevaru broj 25. 

Podrum Majstorov nalazio se u ulici Mansurovski broj 9, gde je živeo piščev prijatelj Vladimir Topleninov i koji je imao privilegiju da prvi pročita knjigu. 

Margarita Nikolajevna je živela blizu podruma, u Ulici Spiridonovka u kući u "art nuvo" stilu, na celom gornjem spratu i atik prozorima sa mladim i zgodnim mužem koji je bio i briljantan naučnik. Do nje je najbolje ići metroom, jer je pešice predaleko, a najbliža stanica je Park kulture. 

Azazela je Margarita upoznala u parku Kremlja, blizu kioska za ulaznice, a on je u džepu sakoa umesto maramice imao pileću kost. 

U domu Bulgakova nalazi se pozorište, a iz dvorišta kreće "tramvaj 302" sa gumenim točkovima koji vodi na zanimljive ekskurzije. Jedna od vožnji je noćna (od 1 čas posle ponoći do 6 ujutru) koja vodi u Moskvu "srebrnog veka", u grad čuda, gde se može "izgubiti duša" jer se otkrivaju tajne Bulgakova, arhitektura skrovišta i sreću junaci (kostimirani glumci) romana koji su živeli u gradu đavola (kako je pisac doživeo tridesete godine 20. veka). 

 

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage