Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23. 03. 2022.

Avantura: Boje i ukusi Maroka

Mnogo dugo sam imala želju da posetim Maroko. Smatrala sam je egzoitčnom zemljom, međutim kada sam se najzad našla tamo, shvatila sam da nije onakva kakvom sam je zamišljala. Nije egzotična, drugačija je od svega što sam mislila, čarobna je.

Avantura: Boje i ukusi Maroka

фото: б92.нет

Сређујемо визе на брзину и још брже крећемо у седмодневну експедицију звану Мароко. 

Нека нас је водио преко Туниса. Обзиром да је било веома топло одлучујем да обучем сукњицу и мајицу на бретеле и ако знам да идемо у муслиманску земљу у којој би требало да поштујемо њихову културу и начин облачења. Веровала сам да ћемо са аеродрома брзо стићи у хотел, да ћу се пресвући и бити прикладно обучена, међутим… 

Летимо бизнис класом за Казабланку и једини смо у авиону без ихрама. Сви остали путници били су одевени у традиционалне дуге беле хаљине враћајући се са ходочашћа у Меки, у Саудијској Арабији. 

На аеродрому нас чека огромна количина канистара воде која се специјалним дозволама преноси из Меке. Света вода.

 

Аеродром Мухаме В, света вода (Фото: Ивана Ковачевић)
Aerodrom Muhame V, sveta voda (Foto: Ivana Kovačević)

 

Galoni i galoni vode stižu, a našeg prtljaga ni na vidiku. Zadržali smo se par sati na aerodromu, gledamo u traku za prtljag, ali naših kofera nigde. Ostajemo još neko vreme na aerodromu “Muhamed V”. Nada umire poslednja. Popunjavamo formulare za izgubljeni prtljag i odlazimo ka hotelu. 

Hrana i pivo leče sve, tako je bilo i ovog puta. Do kasnih sati prepričavamo današnje dogodovštine i odlazimo umorni na spavanje. 

Svanulo je vedro jutro. Iako imamo već dogovoren plan za taj dan prvo odlazimo na aerodrom da vidimo da li ćemo danas imati više sreće. Rekoh vam da sam oskudno obučena krenula na put. Tako je bilo i nardena dva dana, dok nam nisu vratili kofere. Kupujem maramu da se pokrijem koliko je moguće, ali mi se čini da to još više bode oči prolaznicima na ulici. Smejemo se i zafrkavamo na tu temu i ako mi baš i nije sve jedno. 

Lekcija za sledeći put naučena, na teži način al’ sta ću, ne bi se od mene ni očekivalo da budem kao sav normalan svet. 

Kazablanka je najveći grad Maroka, industrijski i ekonomski centar države. Centrom grada dominira francuska arhitektura. Spoj evropskog i afričkog senzibiliteta vidljiv je na svakom koraku. Prošetali smo gradom… Uočljiva je velika beda na ulicama, a onda se nađete u delu grada pored okeana gde sve blješti i sija i gde je raskoš ogromna.

 

Беда на улици Казабланке (Фото: Ивана Ковачевић)
Beda na ulicama Kazablanke (Foto: Ivana Kovačević)

 

Nije bilo planirano kupanje u okeanu, ali kada smo već tu, makar samo noge da pokvasimo. Nas petoro uskačemo u vodu i na nevericu ostalih uživamo u toplom okeanu. Mokri u autobus i posle kratke vožnje se nalazimo ispred fenomenalne građevine koje oduzima dah i po kojoj ću i pamtiti Kazablanku. 

Džamija Hasana II s minaretom visine 210 metara, druga po veličini džamija u svetu. U svakom trenutku je moguće da je poseti čak 250.000 ljudi. Nalazi se na improvizovanom poluostrvu i sa tri strane izgleda kao da lebdi iznad zemlje dok je talasi zapljuskuju. 

Lokalni vodič koji je oduševljen što smo iz Srbije i koji se divi Titu nas sprovodi u džamiju. Iako sam mislila, gledajući u plato i džamiju sa spoljne strane, da sam oduševljena, dah vam zastane još više kada pogledate i prošetate po unutrašnjosti džamije.

 

Џамија Хасана ИИ, Казабланка (Фото: Ивана Ковачевић)
Džamija Hasana II, Kazablanka (Foto: Ivana Kovačević)

 

Carski gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prestonica Rabat, najveće su blago ove zemlje koje i danas u svojim zidinama čuvaju tajne drevnih kraljevstava. One predstavljaju najvrednije bogatstvo Maroka. U njihovim medinama se vekovima ništa nije menjalo. Nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Unutar njih, u lavirintu uskih sukova, život sitnih zanatlija i trgovaca odvija se u sasvim drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka nedaleko odatle nalaze se raskošni bulevari i zgrade moderne arhitekture. 

Iz Kazablanke krećemo ka Rabatu, glavnom gradu. 

Prošetali smo starim delom grada, Medinom. Rabat još zovu i beli grad. Veličanstveno lep i ponosan, Rabat svoje blago prikazuje iza tih zidina. Otišli smo i do Hasanove kule. To su zapravo ostaci minareta nedovršene džamije čija je izgradnja započeta još pre XII veka. Nikad nije završena, a zemljotres ju je dodatno uništio 1755. Ostao je samo deo minareta koji doseže do 44 metra u visinu. Džamija je trebalo da bude, posle Samare u Iraku, najveća bogomolja arapskog sveta. U Medini je najzanimljivija orijentalna pijaca, suk. Najviše su zastupljeni odevni predmeti, ali ima i svega drugog, hrane, začina, nameštaja, suvenira, zlatanog i srebrnog nakita, kože, kafića... U većini slučajeva morate da se cenkate, ali nema „vučenja za rukav“ i nametljivosti. Većina namernika i kupaca je lokalno stanovništvo. Žene većinom sa maramama koje pokrivaju kosu, tek vrlo, vrlo retko neka pokrivenog lica zarom. Turisti su zaista u manjini. Imam osećaj da smo utopljeni u gomili, da niko ne primećuje strance, da im ne poklanja neku napadnu, izuzetnu pažnju, uočljivi smo samo zbog smeha koji je gromoglasan. Uživamo svim čulima.

 

Рабат (Фото: Ивана Ковачевић)
Rabat (Foto: Ivana Kovačević)

 

Posle šetnje sukom upustili smo se u šetnju gradom. Pojedine četvrti deluju evropski. Nove višespratnice spolja su nalik boljim evropskim stambenim zgradama kao i široki bulevari. 

Međutim, mauzolej Mohameda V, oca marokanske nezavisnosti, koji je izgradio njegov sin, kralj Hasan II dao je upečatljivu sliku koju nosimo iz Rabata. 

Proveli smo mnogo vremena komentarišući i beležeći lepotu enterijera: tavanice rađene od kedrovog drveta i mermernih podova. Ništa manje impresivan je i prilaz samom mauzoleju, plato sa desetinama stubova, fontanom i dva konjanika na ulazu.

 

Рабат, Маузолеј Мухамеда (Фото: Ивана Ковачевић)
Rabat, Mauzolej Muhameda (Foto: Ivana Kovačević)

 

Ručamo u tradicionalnom restoranu, puno salate, piletina, riba i voće. Ukusno je i volim da, kada se nalazim u stranoj zemlji, klopam isključivo njihovu hranu. Po principu - živi kao lokalac. Međutim, koriste miks začina koji je lep kada ga probaš pri prvom ili drugom obedu, ipak posle trećeg jela sve ti se čini da je istog ukusa. Jedeš, ali sva hrana u tanjiru miriše isto i ima isti ukus.

 

Фото: Ивана Ковачевић
Foto: Ivana Kovačević

 

Fes, plavi grad. Podeljen je na tri dela. Stari deo grada – Fes el Bali, novi Fes- Fes-Jdid, i najnoviji deo Fesa- Ville Nouvelle. 

Prvo smo otišli na jednu visoravan iznad grada da sa visine pogledamo grad, da pokušamo da shvatimo šta nas očekuje. Međutim, kada uđete u grad, ulazite u vremeplov i od jednom vas grad premesti u daleku prošlost od koje zastaje dah i ne možete da verujete rođenim očima. Stari deo je u potpunosti očuvan srednjovekovni grad, zapravo, smatraju ga najbolje očuvanim istorijski gradom u celom arapskom i muslimanskom svetu. Medina će vas očarati arhitekturom.Ovde ćete bez problema lutajući lavirintom ulica (a ima ih oko 9.000) upoznati životni stil, veštine i kulturu koja se uspešno odupire modernizaciji. Svega ima ovde. Grnčari i keramičari su pravi čarobnjaci. Umetnost zanata pružiće vam uvid u veštine najrazličitijih esnafa.

 

Поглед на Фес (Фото: Ивана Ковачевић)
Pogled na Fes (Foto: Ivana Kovačević)

 

Šetajući uskim uličicama izgubili smo pojam o vremena. Na koju god stranu da krenete naići ćete na nešto što dosad niste videli ili doživeli. 

Kožara u samom centru grada je na mene ostavila najveći utisak. Bazeni za štavljenje i farbanje kože različitim prirodnim bojama. Slušali smo priču ljubaznog domaćina koji nam je objasnio kako i na koji način se koža priprema, boji, suši a onda i obrađuje. Ono što je pod obavezno kada dođete ovde je - uzmite nanu koju vam ljubazni domaćini nude jer ni malo mio miris koji se širi ovde nije prijatan. Grize vam sluzokožu nosa i uvlači vam se pod kožu. Posle svega, razleteli smo se po radnji kupujući kožne predmete koji su ovde izrađeni. Takođe smo obišli i tekstilnu radnju, oblačili se i pravili reviju marokanske nošnje od predivnih materijala u najrazličitijim bojama, a potom gledali kako se ručno izrađuju tepisi i naučili da razlikujemo arapske od berberskih.

 

Фарбање коже (Фото: Ивана Ковачевић)
Farbanje kože (Foto: Ivana Kovačević)

 

Klopa u tipičnom marokanskom restoranu, salate i specijaliteti od povrća kao predjela, masline, tažin ili kus kus, tipična berberska jela, potom voće i čaj od sveže nane. Kada smo izašli iz restorana grad je bio prazan, sve radnje zatvorene. Vreme je za odmor. 

Put nas dalje vodi preko planinskog venca Atlas. Najviši vrh je na 4.167 metara i razdvaja mediteran od Saharske pustinje. Lokalno stanovništvo su Berberi. 

U podnožju planine Atlas nalazi se Marakeš, crveni grad. Marakeš je više od grada, otkrili smo to kada smo u večernjim časovima došli do simbola grada, Trga Džema El Fna. A na trgu stotine improvizovanih restorančića, čajdžinica, krotitelji zmija, muzičari. Dokle god vam pogled doseže možete nešto interesantno da vidite na trgu. Haos vlada svuda, puno je ljudi i atmosfera je neverovatna.

 

Трг Џема Ел Фна (Фото: Ивана Ковачевић)
Trg Džema El Fna (Foto: Ivana Kovačević)

 

Ujutru smo na istom ovom trgu zatekli pijacu sa najrazličitijom robom na tezgama. 

Marakeš je za razliku od ostalih gradova koje smo posetili pun turista iz svih krajeva sveta. Lutamo ulicama grada, obilazimo Botaničku baštu, paviljone, vrtove, dolazimo do džamije. Nije nam dozvoljeno da uđemo, pa virkamo unutra.

 

Маракеш, пијаца (Фото: Ивана Ковачевић)
Marakeš, pijaca (Foto: Ivana Kovačević)

 

Marakeš je grad pun života. Iz njega možete da ponesete najživopisnije suvenire. Pepeo Yves Saint Laurent je posut gradom, to mu je bila poslednja želja.

 

Маракеш (Фото: Ивана Ковачевић)
Marakeš (Foto: Ivana Kovačević)

 

Novi deo grada Gueliz je našminkan, podseća na evropske gradove. Šetajući njim spazili smo McDonalds. Ranije sam i sama grdila i prekoravala ljude koji u drugim zemljama konzumiraju ovu vrstu hrane, ali bili smo gladni. Već nedelju dana jedemo sličnu hranu i oči su nam se raširile kada smo ugledali hranu koju dobro znamo. 

Ukusi većine proizvoda koje smo kupili nisu bili isti na koje smo navikli, ali nije ni bilo bitno, glad je pobedila. Pojeli smo toliku količinu hrane… za neverovati. Posle smo pored bazena uživali u suncu i sumirali utiske.

 

У продавници тепиха (Фото: Ивана Ковачевић)
U prodavnici tepiha (Foto: Ivana Kovačević)

 

Мароко ће вам сервирати и показати вам другачију начин живота. Да ли ће вам се тај стил допасти? Све зависи од вас. Планине, пустиња, океан, градови, људи, звуци, мириси и боје остаће заувек урезани и везани са иу нама, као и једно пријатељство, пријатељство за читав живот. Хвала ти Мароко. 

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati