Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 10. 2014.  - Autor: VESTI ONLINE

Pustinja NAMIB: Jedina pustinja koja izlazi na more!

I ne samo to, ona se smatra najstarijom pustinjom na svetu. Namib (ili prostrano mesto) je velika pustinja u jugozapadnoj Africi i zauzima područje od oko 50.000 kvadratnih km pružajući se nekih 1.600 km duž Atlantskog okeana obalom Angole, Namibije i Južne Afrike.

Pustinja NAMIB: Jedina pustinja koja izlazi na more!

Njenu neplodnost izaziva oštar suvi vazduh koga rashlađuje hladna Bengela struja koja teče duž obale. Pustinja ima manje od 10 mm kiše godišnje i gotovo je u potpunosti neplodna. 

Iako je pustinja gotovo nenastanjena i nepristupačna, postoje povremena naselja u Sesriemu, blizu poznatog Sosusvla i velike grupe peščanih dina koje su, sa visinom do 340 metara, najviše peščane dine na svetu

"Morska pustinja" Namib je dom velikom broju neobičnih endemskih vrsta biljaka i životinja (beskičmenjaci, reptili i sisavci) koje doslovno žive od magle, s obzirom da im je to jedini izvor vode. 

Pustinja Namib je stavljena na UNESCO popis mesta svetske baštine u Africi 2013. godine kao "jedina obalna pustinja na svetu u kojoj na prostrana peščana polja dina deluje magla". 

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [15.10. 2014., 21:18]

Zagrijavanje

Dali se i tamo sada menja klima dali je sada vlažnije ili obratno . Te informacije bi trebalo dodati. Uvek nepotpuno. samo 2 rečenice i tovvam je to . Niste zadovoljavajuči informacijama .

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage