Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

LETO 2007.

14. 06. 2007.  - Autor: NIKOLA JABLANOV

BUGARSKA OBALA: Na pesku od zlata

Duge peščane plaže, čisto more, veliki broj kvalitetnih hotela, ali pre svega povoljne cene adut su Bugarske u predstojećoj letnjoj sezoni

1
s

U srećna vremena stare Jugoslavije niko ni u najluđim snovima nije mogao da očekuje da će Srbi letovati na Crnom moru u Bugarskoj. Vremena su se promenila, neke predrasude su ostale, a prošlog leta bila je to jedna od omiljenih i najposećenijih destinacija naših turista.

Duge peščane plaže, čisto more, veliki broj kvalitetnih hotela, ali pre svega povoljne cene privlače turiste da posete baš Bugarsku. Posle njenog ulaska u EU obavezne su vize za naše građane, tako da je ove godine broj zainteresovanih za ovu destinaciju manji. Ali, bugarska obala ima svoje čari zbog kojih ćete brzo zaboraviti zavrzlame oko viza.

Sve turističke agencije u zemlji imaju u ponudi destinacije iz Bugarske. Gotovo sve obezbeđuju autobuski prevoz, dok "Kon Tiki" tradicionalno ima i direktne čarter letove do Varne. Svi koji se opredele da u Bugarsku krenu sopstvenim prevozom treba da znaju da na putevima u Srbiji do granice sa Bugarskom nema redova i gužvi, a na samoj granici, bar za sada nema dužih zadržavanja. Što se puteva u Bugarskoj tiče, oni su uglavnom u dobrom stanju, a većim delom do obale je autoput.

Vozači treba da znaju da je obavezna međunarodna vozačka dozvola, da je ograničenje brzine na autoputu 130 km/h i da oborena svetla nisu obavezna. Putarina se plaća tako što se kupi vinjeta na ulasku u zemlju, ili na nekoj od benzinskih pumpi. Ona traje sedam dana i važi za sve puteve u Bugarskoj, a cena joj je četiri evra. Za one koji planiraju duže zadržavanje preporučujemo da kupe onu koja traje mesec dana i košta 10 evra.

Severna obala

Obilazak bugarske obale počinje od bisera bugarske crnomorske obale Varne, koja je drugi najveći grad u zemlji. Nekad je bila hrišćanski centar, o čemu svedoče impresivni ostaci ranih bazilika i manastira. Severno od nje nalazi se nekoliko turističkih centara koji predstavljaju luksuzniju regiju u odnosu na južnu u čijem je središtu grad Burgas.

a

Bugarska obala

Najveći gradovi: Varna (500.000) i Burgas (205.821)
Dužine obale: 380 km
Vremenska razlika: + 1 sat
Lokalna valuta: lev (1 evro = 1,95 leva)
Jezik: bugarski

Klima: Na bugarskoj obali Crnog mora je umerena i prijatna. Količina padavina je mala. Prosečna temperatura vazduha u letnjem periodu je 27-30 °C
Hrana i piće: Tradicionalna jela sa roštilja, riblji specijaliteti, specijaliteti od testa. Hleb se konzumira više u obliku tosta i naručuje se na komad. Lokalna grozdova rakija, čuvena bugarska vina

Šta videti: manastir Aldaža, Tiho gnezdo, Regionalni istorijski muzej Burgasa, Nesebar, Rt Emine, ostrvo Sveti Ivan
Važniji događaji tokom godine: Internacionalni muzički festival u Varni, Međunarodno baletsko takmičenje u Varni, Bugarski internacionalni folklorni festival u Burgasu

Vize: Za ulazak u Bugarsku od 1. januara 2007. godine potrebne su vize. Izdaju se isključivo individualne vize, a za njihovo dobijanje potrebna su sledeća dokumenta:

- važeći pasoš (obavezna je prazna stranica u pasošu)
- fotokopija pasoša (strane sa podacima o imaocu)
- 2 fotografije (veličine za pasoš) sa belom pozadinom
- međunarodno zdravstveno osiguranje
- vaučer za boravak u Bugarskoj (izdaje agencija)

Za decu koja putuju sa jednim roditeljem neophodna je pisana saglasnost drugog roditelja overena u opštini stanovanja, a za decu koja putuju sa trećim licem overena saglasnost oba roditelja. Procedura izdavanja vize traje 7 radnih dana i ona je besplatna. Putnici mogu sami da podnose zahtev za dobijanje u Konzulatu Republike Bugarske u Beogradu, u Hadži Milentijevoj ulici broj 69 na Neimaru, ili u konzulatu u Nišu. Zahtevi se primaju radnim danima od 10 do 12 časova.

Telefon: Za telefoniranje iz Srbije 9935. Sve mobilne mreže imaju imaju roming
Smeštaj: Cene u privatnom smeštaju se kreću od 4 do 10 evra dnevno, u hotelima sa tri zvezdice između 150 i 200 evra za 10 dana, a u luksuznim hotelima za isti period od 790 do 960 evra

Kako stići: Sve turističke agencije nude prevoz autobusom, a samo "Kon Tiki travel" ima direktne čarter letove do Varne. Za one koji izaberu da putuju svojim prevozom, putevi su dobri i prohodni, tako da za sada nema većih gužvi
Korisni linkovi:
www.bulgariancoast.com
www.bulgariansearesorts.com
www.visittobulgaria.com
www.bulgariancoast.net

Na devet kilometara od Varne prvo se stiže do Svetog Konstantina i Elene. Ovo je najstarije letovalište na celoj bugarskoj obali i ime je dobilo po obližnjem manastiru koji je izgrađen na početku 18. veka. Danas manastir nudi smeštaj za sve turiste, a u njemu se nalazi i izuzetno dobar restoran. Ono što bi trebalo da posetite ukoliko letujete u Svetom Konstantinu i Eleni jeste vladina rezidencija Evkasinograd koja je nešto južnije od odmarališta. Rezidencija je izgrađena u neobaroku sa prelepim baštama, fontanama i stepeništem koje se spušta do plaže.

Odmah iza Svetog Konstantina i Elene, na samo 10 kilometara od Varne, nalazi se luksuzno turističko mesto Sunčev Dan. Ovo odmaralište kombinuje dobro očuvanu prirodu sa kilometarski dugom plažom koja se prostire duž uvale i dva izvora mineralne vode sa modernim rekreacionim centrom, zabavom i sportskim terenima.

Da je severni deo Bugarske obale zaista bogat atraktivnim odmaralištima pokazuje Rivijera, prirodni park i luksuzno odmaralište, 17 kilometara severno od Varne. Rivijera je odlično mesto za porodični odmor, a osim umerene morske klime, nudi moderne banjske tretmane, kao i sve vrste sportova na vodi.

Nekoliko kilometara južnije nalazi se manastir Aldaža, koji je dobio ime po turskoj reči za raznobojan, i to najverovatnije zbog svetlih boja fresaka koje datiraju iz ranog srednjeg veka. Prema nekim istoričarima bio je naseljen još u 4. veku. Poseta ovom manastiru koji se nalazi na strmim stenama visoko iznad zemlje je nezaboravan doživljaj.

Na samo kilometar od Rivijere, a 18 od Varne, nalazi se najpopularnije i najpoznatije bugarsko letovalište Zlatni Pjasci, kraj kojeg se nalazi istoimeni nacionalni park. Poznat je po svojim zlatnožutim dugim peščanim plažama, a na jednoj od njih nalazi se i grandiozni hotel "Kempinski Grand Hermitage" koji prosto dominira odmaralištem i koji je u ponudi većine naših uglednijih turističkih agencija. Zanimljivo je i kako su Zlatni Pjasci dobili ime. Legenda kaže da su gusari pre nekoliko vekova zakopali ogromno blago na obali severno od Varne, ali da im se zemlja osvetila tako što je svo zlato pretvorila u pesak.

I još severnije je Albena, jedno od najlepših letovališta na bugarskoj obali, čiji su hoteli smešteni na obali i živopisnim brdima sa kojih se pruža pogled na pučinu i nacionalni rezervat Balata.

Južna obala

Središte južnog dela crnomorske rivijere je Burgas, koji je druga po veličini bugarska luka. Grad je star više od 2.000 godina, a osnovan je kao rimsko naselje pod imenom Kulata. Sam Burgas nije poznat kao letovalište sa sjajnim plažama, iako ih ima nekoliko. On je pre svega polazno mesto za celu južnu obalu.

Od Burgasa se na sever i jug pružaju brojna letovališta. Kada krenete na sever, posle 18 kilometara naići ćete na Pomorje. Ono se nalazi na malom i kamenom poluostrvu između mora, s jedne, i jezera Pomorje, s druge strane. Naselje na ovom mestu je postojalo još u 4. veku pre nove ere. Pomorje privlači turiste ne samo plažama nego i lekovitim blatom čija svojstva možete da osetite ukoliko posetite sanatorijum koji se nalazi na 2 kilometra od grada na obali jezera. Izvan grada, takođe, možete videti mauzolej u kojem su sahranjeni tračanski velikaši.

Odmah iza Pomorja, na oko 20 kilometara severno od Burgasa, smešten je Nesebar, grad naseljen pre oko 3.000 godina pod nazivom Menebria i jedan od najstarijih u Evropi. Na severnoj strani poluostrva na kome se nalaze ruševine, još uvek mogu da se vide ostaci tračkog utvrđenja. Nesebar se deli na stari i novi deo.

Drevne ruševine su pod zaštitom Uneska. Karakterišu ga srednjovekovne crkve sa predivnim fasadama i dobro očuvanim enterijerom, a ono što ga čini popularnom turističkom atrakcijom jesu primorska atmosfera, lepe plaže, kaldrmisane ulice, drvene kuće i taverne. Nesebar je arhitektonski i istorijski muzej bugarske kulture i jedno je od najpopularnijih turističkih destinacija ove zemlje ne samo leti. Više o ovom gradu pisaćemo u jednom od narednih brojeva "Kofera".

Na 35 kilometara od Burgasa stiže se do Sunčevog Brega, jednog od najvećih i najpopularnijih letovališta u Bugarskoj.

Oko 1.700 sunčanih sati garantuje dugu letnju sezonu koja traje od sredine maja do sredine oktobra. U letovalištu postoji veliki broj restorana, kafića, barova, noćnih klubova, diskoteka i drugih mesta za zabavu, pa zbog toga i ne čudi što sve veći broj mladih turista iz Srbije dolazi baš ovde. Poseta tradicionalnim restoranima je obavezna. Obrok ćete započeti hlebom, solju i tradicionalnom bugarskom folk muzikom, a obavezno probajte neko od bugarskih vina.

a

Za svakog ponešto

LUKSUZNO - Rivijera, Sunčev Dan, Nesebar, Elenite
ZA PORODICE - Sveti Konstantin i Elena, Kiten, Pomorje, Primorsko
ZA MLADE - Sunčev Breg, Zlatni Pjasci, Varna, Burgas

Poslednje u nizu letovališta severno od Burgasa je Elenite. Ovo moderno letovalište nalazi se 50 kilometara od Burgasa, i jedno je od poslednjih izgrađenih na bugarskoj obali. Zelena uvala i peščane plaže obećavaju miran porodični odmor.

Južno od Burgasa, posle 34 kilometara vožnje stiže se u Sozopol, ribarsko selo, letovalište, likovnu koloniju i jedno od najšarmantnijih mesta na bugarskoj obali. Posebno oživi u letnjem periodu kada ga opseda veliki broj stranih i domaćih turista. Nedaleko od Sozopola nalaze se ostrva Sveti Kiril i najveće bugarsko ostrvo Sveti Ivan, na kojem su ostaci tvrđave i manastir iz 13. veka. Do njih su organizovani izleti brodićima.

Kada nastavite dalje na jug, na 52 kilometara od Burgasa, dolazite do Primorskog. Gradić od 2.500 stanovnika nalazi se na rtu između dva zaliva, Stampolo i Đavolski. Ima dve plaže, severnu i južnu. Severna je više otvorena ka moru, tako da je voda nemirna, pa često možete videti surfere, dok je južna manja i bez talasa, i idealna za mališane i neplivače.
Odmah iza Primorskog je Kiten, udaljen 56 kilometara od Burgasa. Selo leži na ostacima tvrđave Urdoviza koja se nalazi na rtu. Ova naseobina je napuštena u vreme Turaka, a obnova je počela 30-ih godina prošlog veka. U pravu turističku destinaciju sa peščanim plažama pretvorena je tek posle 1970. godine.

Bugarska obala sigurno ima šta da ponudi. Kilometarske peščane plaže, dobar noćni život, bogato kulturno i istorijsko nasleđe i veliki broj kvalitetnih hotela. I ne opterećujte se vizama, kupite kupaći kostim.

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Milan [neregistrovani]
 [30.06. 2013., 19:02]

Albena Bugarska

Po meni Albena je božanstvena . Zatim Zlatni Pjasci, pa Nesebar!

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati