Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

LETO 2007.

05. 06. 2007.  - Autor: VERA VUKOVIĆ

KRSTARENJE SEVERNIM JADRANOM

Turistička agencija "Džoli travel" bila je domaćin ekipi Pressa na nezaboravnom putovanju Kvarnerskim ostrvima, koje ove godine može da bude hit i za turiste iz Srbije

1
s

Odlučili ste da svoj odmor ove godine provedete u Hrvatskoj i pri tom istražite mogućnosti avanturizma? Ne volite da provodite desetak dana u jednom mestu? Želite da za samo nekoliko dana steknete kompletnu sliku o kulturi, istoriji, klimi, kuhinji domaćina...

Krstarenje Jadranskim morem i obilazak hrvatskih ostrva je u tom slučaju prava odluka! U turističkoj agenciji "Džoli travel" možete da odaberete jednu od brojnih maršruta krstarenja i priuštite sebi jedinstven osećaj dvadesetčetvoročasovnog boravka na brodu, sunčanja i kupanja na otvorenom moru, treme dok se talasi slamaju o palubu, "hvatanja sna" u brodskim kabinama.

Plovidba Jadranom daje mogućnost da se svakog dana zaustavite na jednoj atraktivnoj lokaciji - bilo da je reč o prelepim lukama ili nekom ostrvu sa bogatom tradicijom i istorijom.

a

U čarima izlaganja nagog tela suncu i čistom rapskom moru uživali su i engleski prestolonaslednik Edvard VIII i njegova pratilja, gospođa Simpson. Tako je na Rabu nastala prva nudistička plaža, a Edvard VIII je po povratku sa tog putovanja morao da se skloni sa prestola. Teško da bi se danas jedan od dvojice prinčeva odlučio na takav korak, jer oni s paparacima samo što ne idu i na spavanje.

"Džoli travel" je ekipi Pressa omogućio sedmodnevno krstarenje Kvarnerskim ostrvima, pa vam ukazujemo na male tajne koje treba otkriti, stvari koje ne smete propustiti, šta bi trebalo da ponesete i šta obavezno da posetite.
Krenimo!

Usvajanje delfina

Hrvatska ostrva su mali paralelni svetovi za sebe, svako ima svoj život, svoj duh, svoju istoriju i svoju poruku.

Kvarnerska ostrva se nalaze u Kvarnerskom zalivu, na severnom delu Jadranskog mora. Ostrva Krk, Rab, Cres, Lošinj i Pag odlikuju blaga mediteranska klima, specifičan duh starina, brojni kulturni spomenici i simpatičan govor lokalnog stanovništva.

Nezaobilazna turistička destinacija svakog krstarenja je svakako ostrvo Krk, koje je zbog prirodnih bogatstava koje ima nekada nosilo ime Zlatni otok. Krk je najveće ostrvo na Jadranu, površine 410 kvadratnih kilometara i kada brodom krenete iz Opatije, nailazite prvo na njega.

U stari deo istoimenog grada na ovom ostrvu morate proći kroz jednu od četiri kapije i videti katedralu Uznesenja Marijina, zaštitnika grada Krka, zatim očuvanu gradsku celinu iz rimskog doba unutar gradskih zidina, glavni gradski trg Vela Placa, a sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim ni brojne crkve, katedrale, trgovi, galerije... Iz ovog grada nikako ne smete da odete, a da ne probate krčke kulinarske specijalitete začinjene maslinovim uljem, jagnjetinu, ovčji sir i pršut, uz poneku čašu (flašu) domaćeg vina, na primer, popularne "vrbničke žlahtine". Preporučujemo i da prošetate divljim pastirskim stazama ili romantičnim maršrutama uz obalu, a posle toga obavezno da sednete u neku od brojnih gradskih konoba i za samo pet do deset kuna popijete, na primer, kafu.

Posle nekoliko sati plovidbe, sa Krka ćete stići na Rab. Stari naziv Raba je Arba (taman), što je simbolizovalo da grad obiluje gustim šumama koje i danas postoje. Ono što bi svakako trebalo da znate ako se uputite ka ovom ostrvu - jeste to da ne smete dozvoliti da vas razočaraju golet i nenaseljena strana ostrva koje ćete ugledati ako dolazite s kopna, jer jak vetar s Velebita vekovima nanosi so, pa na toj strani nema vegetacije niti je naseljeno.

2
s2

Stara jezgra ostrva prepoznatljiva su po zvonicima, a grad Rab presecaju tri ulice - Donja ulica sa kafićima i konobama, Srednja ulica sa buticima i Gornja ulica koja vodi prema crkvama. Duž ostrva se pruža brdo Kamenjak, koje kao golemi zid štiti od nevremena, pa na Rabu sunce sija 2.470 sati godišnje. Zbog toga vredi osetiti uzbudljiv osećaj hladnoće gradskih zidina, kamenih portala i prozora starih više od 2.000 godina ukombinovanih sa jakim sunčevim zracima. Gradom dominiraju četiri zvonika, brojne crkve, samostani, ali i velike raskošne vile bogatih starosedelaca.

Kada zaboravite na vreme, posle nekoliko sati uzbudljive plovidbe pred vama će se ukazati ostrvo Lošinj. Nekada davno bio je povezan sa susednim Cresom, ali su se prokopavanjem kanala ostrva odvojila. Najveće mesto na ostrvu Lošinj je Mali Lošinj, koji oduševljava turiste lepim plažama, ali i time što su česti gosti lošinjskog mora delfini! Hrvati su u poslednje vreme uveli i jednu novinu, a to je da svi zainteresovani mogu i da usvoje delfina.

Na ovom ostrvu ne propustite da posetite najstarije naselje - Lubenice - koje je staro više od 4.000 godina i za svakog turistu nudi nešto novo i zanimljivo.

Gotovo nenastanjen do sredine 13. veka, Lošinj se poslednjih godina razvio u jednu od vodećih regionalnih pomorskih sila, a grad Mali Lošinj je, posle Trsta, druga najvažnija luka na Jadranu. Zanimljivo je da na Lošinju i Cresu nema zmija otrovnica, iako su oba ostrva prekrivena kamenjarima. Prema legendi, oba ostrva blagoslovio je i zauvek proterao zmije otrovnice sveti Gaudenije, ali se nikada nije saznao pravi razlog zbog kojeg je on to učinio.

I još nešto...

a2

Hrvatska

Površina kopna: 56.610 km2
Broj stanovnika: 4.784.265
Dužina obale (kopno): 1.778 km
Dužina obale (sa ostrvima): 4.012 km
Ukupan broj ostrva: 1.185 (66 naseljenih)

Najveća ostrva:
Krk 410 km2
Cres 404 km2
Brač 396 km2
Hvar 298 km2
Pag 287 km2
Korčula 273 km2

Odela i štikle ostavite kod kuće

Ukoliko se odlučite da krenete na neku od tura krstarenja Jadranom, večernju garderobu, frakove, visoke potpetice i elegantne haljine - ostavite u ormaru. Na brodu vam su vam potrebni lagana, ali toplija odeća, kupaći kostim i, za svaki slučaj, kišna kabanica.

Za svakog ponešto

U agenciji "Džoli travel" možete preciznije da saznate cene raznih tura krstarenja u sezoni i predsezoni. Zaposleni u toj agenciji su napravili maršrute za svačiji ukus ali i za džep, pa tako, recimo, u predsezoni brodom možete prokrstariti Jadranom za manje od 400 evra (polupansion).

"Džoli travel" u sastavu Adriatike. net

Adriatika.net grupa iz Zagreba postala je većinski vlasnik turističke agencije "Džoli travel", čime je ta agencija iz statusa strateškog partnera prešla u ravnopravnu članicu Adriatika.net grupe.

Predsednik Adriatika.net grupe Marko Vojković rekao je da se ovim činom Adriatika.net okreće i srpskom tržištu i da smatra da će za, recimo, pet godina većinu hrvatskih turista činiti Srbi.

Susedni Cres pleni lepotom zbog svoje različitosti, pa vam preporučujemo da ga nikako ne zaobiđete u ovoj turi. Cres je drugi po veličini, posle Krka, obala je duga oko 248 kilometara, obiluje uvalama i šljunkovitim plažama na zapadnom i južnom delu, dok su na severnom i istočnom delu karakteristične strme i surove stene.

Svoj dom na ovom ostrvu prvo su pronašla ilirska plemena, a kasnije i grčki moreplovci. Posebna zanimljivost ostrva je slatkovodno jezero Vrana, na kojem je stanište beloglavog supa, vrlo retke ptice grabljivice.
S jedne strane grada Cresa je more, koje ga čini sigurnom lukom i ribarskim mestom, a s druge strane plodna zemlja zbog koje meštani uzgajaju masline i vinovu lozu.

Jezgro grada čine zbijene kuće građene istim kamenom i uske ulice koje nijednog turistu ne ostavljaju ravnodušnim. Čitav grad je zapravo muzej koji morate obići i koji ne čine samo zidine grada, već i stub srama na trgu, kapije, crkve.

Uzbudljivo krstarenje brodom "Posejdon" završava se odakle je i počelo - u Opatiji. Posle sakupljenih utisaka sa Kvarnerskih ostrva i nekoliko dana provedenih na moru, ne preostaje vam ništa drugo do da u Opatijskoj rivijeri, dugoj četrdesetak kilometara, na kopnu osetite predivnu prirodu, parkove, šetališta uz more i uživate u pogledu na stare austrougarske vile i plaže.

I još nešto...

Predusretljivost i ljubaznost domaćina kojom ćete biti dočekani na svakom koraku i koja vas možda može pomalo i iznenaditi, znak je da Hrvati znaju da svaka kuna uzeta iz ruke Srbina ili bilo kog drugog turiste - jednako vredi. Tako slobodno, u kafeima i konobama, možete tražiti kafu umesto kave i bez brige od "pogleda ispod očiju" uživati u kamenim gradovima, ukusnoj kuhinji, kupanju, sunčanju.

Susak
Ostrvo peska

s3

Najčudnije od svih ostrva Kvarnerskog zaliva je - ostrvo Susak.
Susak je ostrvo peska, peščanih plaža i jedinstvene tradicije. Nalazi se zapadno od Lošinja i deo je cresko-lošinjskog arhipelaga, a poznat je pod nadimkom Peščani otok. Na ostrvu postoji samo jedno naselje - Susak. Ulice u mestu su usko građene i nisu predviđene za prolaz automobila, pa stoga na celom ostrvu ne postoji nijedna asfaltirana ulica. Sve je pod peskom!

Prema legendi, na ostrvu su se lečile nerotkinje tako što su se svakodnevno mazale lekovitim peskom iz mora. Kako kažu meštani koje smo zatekli u sakupljanju lekovitog bilja iz mora, na Susak sada dolaze žene iz raznih evropskih zemalja koje su rodile decu posle lečenja na ostrvu i na njemu kupuju kuće kako bi ga posetile makar jednom godišnje.

Krk
Simbolika broja sedam

Život ostrva Krk može da se prati kroz simboliku broja sedam. Ilirskim plemenima su se na ovom ostrvu pridružili Hrvati u sedmom veku.
Sedam ostrvskih kaštela danas je sedam administrativnih jedinica - grad Krk i opštine Omišalj, Malinska, Punat, Baška, Vrbnik i Dobrinj.
Sedam je varijacija čakavskog narečja hrvatskog jezika, a postoji i sedam ostrvskih plesova i narodnih nošnji.


Lošinj
Mesto gde je vreme stalo

Svaki udisaj vazduha na ovom ostrvu turistu čini svedokom stotina vrsta samoniklog aromatičnog cveća i bilja. Prema istraživanjima, na ostrvu je identifikovano 1.100 biljnih vrsta, od čega je čak 230 vrsta lekovito i jestivo samoniklo bilje. Zbog toga je Lošinj poznat kao lečilište za bolesti disajnih organa.

Opatija
Hrvatska Nica

Austrougarski plemići su još u 19. veku izgradili prostrane vile i u Opatiji provodili zime zbog izrazito blage mediteranske klime. Danas su te vile pretvorene u hotele uz poznato opatijsko šetalište Lungomare u dužini od 12 kilometara uz more. Negovani parkovi s prekrasnim primercima egzotičnog bilja, koje je stiglo iz Azije i Afrike, prekrivaju veliko područje Opatije.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati