Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 05. 2017.

Baterije koje se pune za 5 minuta i nude 480 km vožnje

Kompanija StoreDot predstavila je na sajmu CUBE Tech Fair u Berlinu pogonske baterije za elektroautomobile koje bi mogle da dovedu do revolucije u razvoju ove vrste vozila.

Baterije koje se pune za 5 minuta i nude 480 km vožnje

foto: b92.net

Iako su sve više prisutni na putevima i ulicama gradova širom sveta, električni automobili i dalje nisu masovno prihvaćeni kao prevozno sredstvo. 

Pored relativno visoke maloprodajne cene, jedna od najvećih prepreka prodajnom bumu automobila na struju je predugo čekanje da se baterije napune, što umanjuje njihovu praktičnost u svakodnevnoj vožnji, a pre svega na dužim relacijama. 

Jedno od rešenja su brzi punjači duž autoputeva i prometnih saobraćajnica, ali vremenski period potreban za dopunu baterija na ovom tipu punjača znatno je duži u poređenju sa vremenom potrebnim da se natankuje gorivo u rezervoar nekog benzinca ili dizelaša.

 

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

 

Međutim, firma StoreDot tvrdi da je konstruisala baterije koje mogu da se napune „super-brzo“, odnosno za samo 5 minuta, što je znatno kraće vreme od postojećih brzih punjača na kojima se baterije pune za 20-30 minuta. 

Osim toga, u kompaniji kažu da će automobil nakon toga imati dovoljno uskladištene energije da pređe narednih 480 km. 

Pogledajte video:

 

 

 

U StoreDot-u objašnjavaju da su njihove baterije „kombinacija slojeva nano materijala i organskih jedinjenja“. Takođe, prilikom izrade ovih baterija ne koristi se grafit koji je uobičajen u litijum-jonskim baterijama, jer on onemogućava veoma brzo uskladištenje električne energije. 

Nova tehnologija nazvana FlashBattery sastoji seod 40 pojedinačnih modula koji su međusobno povezani u jedan paket pogonskih baterija. 

Firma StoreDot saopštila je da je sistem FlashBattery još u fazi razvoja i usavršavanja ali da očekuju da bi u naredne tri godine ove baterije mogle da nađu put do produkcijiskih električnih automobila.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage