Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 04. 2017.

Citroen slavi 70. rođendan legendarnog kombija

Jedan od najautentičnijih vanova u automobilskoj istoriji - Citroen Type H, nastao je davne 1947.

Citroen slavi 70. rođendan legendarnog kombija

foto: b92.net

Zahvaljujući prepoznatljivom dizajnu, Citroen H pamtimo iz mnogih filmova, a bio je neizostavan prizor na ulicama francuskih gradova gotovo pola veka. 

Proizvodnja ovog specifičnog vozila počela je ubrzo nakon Drugog svetskog rata, 1947. godine, a poslednji primerci sišli su sa fabričkih traka 1981.

 

S obzirom da je ovaj kombi, uz Citroen 2CV, Renault 4 i još neke modele, predstavljao simbol francuske posleratne auto-industrije, u obeležavanju 70. rođendana modela Type H učešće je uzeo još jedan tipično francuski brend, sportska komapanija Le Coq Sportif. 

Citroen i Le Coq Sportif obnovili su jedan primerak modela Type H i transformisali da u vozilo za servisiranje bicikala na trkama, a automobil je simbolično ofarban kao francuska trobojka.

 

 

Nije zaboravljen ni aktuelni naslednik ovog vana, model Dispatch (kod nas poznat pod oznakom Jumpy), koji je dobio sličan vizuelni identitet. 

Oba primerka biće izložena na sajmu komercijalnih vozila u Birmingemu, koji počinje 25. aprila, kao deo obeležavanja 70 godina od nastanka vana Type H.

 

 

.

 

.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage