Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 03. 2018.  - Autor: B92

Raste broj ugroženih azijskih lavova

Napori uloženi u zaštitu azijskog lava, ugrožene vrste koja živi samo u jednoj šumi u severozapadnoj Indiji, vrede, budući da ih prema poslednjem brojanju ima više od 600, u odnosu na oko 500 2015, rekao je premijer indijske države Gudžarat Vidžaj Rupani.

Raste broj ugroženih azijskih lavova

Foto:Getty

Ti lavovi koji su nekad živeli širom jugozapadne Azije sad u divljini žive jedino u Nacionalnom parku Žir u Gudžaratu. 

Krajem šezdesetih godina bilo je procenjeno da ih je ostalo samo 180. Potom su između 2010. i 2015. došli od 400 na više od 500 jedinki, nakon čega su premešteni s liste "kritično ugroženih" na listu "ugroženih" vrsta. 

"Naši napori da zaštitimo lavove uz podršku lokalnog stanovništva su dali dobre rezultate. Broj lavova u Gudžaratu je dosegao 600", rekao je on. 

Trenutno, stopa rasta populacije azijskih lavova se procenjuje na oko dva odsto godišnje, naveo je A. P. Sing, zvaničnik zadužen za šume i zaštitu divljih vrsta. 

Eksperti su predložili da se neki lavovi presele u druge rezervate da bi se smanjili susreti s ljudima i rizici od bolesti i prirodnih katastrofa. 

Azijski lavovi su rođaci afričkih - vrste su se razdvojile pre oko 100.000 godina - ali su nešto manji i imaju karakterističan džep od kože na stomaku. Oni su postali turistička atrakcija Gudžarata gde su nekada bili na meti lovokradica.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage