Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

03. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Čuvajte kuce od toplotnog udara

Kada vaš pas postane trom, ne može da ustane i održi ravnotežu, povraća, odmah se uputite veterinaru, jer se radi o sekundama koje ga mogu koštati života

Čuvajte kuce od toplotnog udara
Foto: Shutterstock

Ljubimci teže podnose vrućinu nego ljudi, jer nemaju sposobnost da se hlade putem znojenja, zato nam je veterinar Jozef Ezveđ dao nekoliko saveta kako da ljubimcima olakšamo ove sparne dane.

- Najvažnije je izbegavati izlazak po najvećem suncu, a to pogotovo važi za pse i mačke, jer oni najteže podnose vrućinu. U šetnju je najbolje izvoditi ih ili rano ujutru, ili predveče, kada prođe sparina. Pse i mačke koje imaju dugu dlaku treba ošišati, ali ne previše, jer im je koža osetljiva i lako mogu dobiti opekotine. Isto je važno da uvek imaju svežu vodu i ishranu obogaćenu vitaminima. Pse možete kupati jednom dnevno ili im napuniti neki manji bezen vodom, pa se oni po potrebi mogu rashlađivati - kaže za “Alo!” Ezveđ.

Papagaji su tropske ptice, ali nemojte da vas to zavara, jer činjenica da ih čuvamo u stanu izlaže ih nagloj promeni temerature kada po izlasku iz stana ugasite klima-uređaj. Potrebno je da im ishranu osvežite vitaminima, tako što ćete ih ukapavati u vodu ili im davati sveže voće i povrće, kao što su krastavac, jabuka i slično. Bilo bi zgodno da im u kavez stavite manju posudu sa vodom, u kojoj se ptice mogu kupati kada osete potrebu da se rashlade.

Za ribice nema posebnih briga, sem da se vodi računa da je voda uvek čista i sveža, kao i da se hrane svakog drugog dana preko leta, zbog vrućina.

Kada je reč o morskom prasetu, zeki i hrčku, važno je da uvek vodite računa da u prostoriji ima dovoljno svežeg vazduha. To znači da treba provetravati, ali ne treba izlagati ljubimce promaji. I njima takođe ishranu obogatiti vitaminima (kupusom, šargarepom) i redeovno davati svežu vodu.

Od velike je važnosti znati šta i kako učiniti kada nastanu problemi sa pregrevanjem. Kada uočite da pas postaje trom, da ne može da ustane, da prilikom šetanja ne može da zadrži ravnotežu, a pogotovo ako je sluzokoža promenila boju i pojavljuje se i povraćenje, radi se o toplotnom udaru. Tada je najvažnije da ljubimca celog prebrišete peškirom koji ste prethodno nakvasili hladnom vodom, kako biste mu maksimalno smanjili temperaturu. Zatim se brže-bolje uputite najbližem veterinaru, jer je reč o sekundama koje ljubimca mogu koštati života.

Međutim, nemojte se uplašiti ukoliko primetite da psi i mačke manje jedu nego inače, jer je to normalno. Tokom vrućina ljubimci smanjuju hranu, manje se kreću, više leže, ali i dalje zahtevaju fizičke aktivnosti, mada u manjim količinama. Posebno treba obratiti pažnju na kuce i mace koje imaju kraće njuške, jer oni teže dišu i samim tim teže regulišu temperaturu.

Izvor: alo.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage