Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 04. 2017.

Ove rase nisu dobar izbor ako ranije niste imali psa

Psi su naši najbolji prijatelji i tu nema zbora, međutim, nisu sve rase idealne za sve vlasnike. Naime, ukoliko želite ljubimca, a do sada niste imali psa, stručnjaci savetuju da se nekih rasa klonite, jer postoje pasmine koje zahtevaju iskusne vlasnike.

Ove rase nisu dobar izbor ako ranije niste imali psa

foto: blic.rs

Evo koje bi rase, ma koliko ih voleli, trebalo da zanemarite pri izboru ljubimca, ako do sada niste imali psa:

Lovački i psi goniči (coonhound) – baš kao što im i ime govori, najbolji su saputnici lovaca. Ovi psi su večni istraživači s neverovatnim čulom mirisa, kojima je potrebno mnogo aktivnosti tokom dana – i fizičke i mentalne. Uz to, uvek imaju nešto važno da kažu – glasnim lavežom ili zavijanjem. Ukoliko ranije niste imali pse ovih rasa, moguće je da nećete znati kako da s njima izađete na kraj, piše Magazin Pas.

Kuvas – ovi prelepi psi su obazrivi, psi čuvari, inteligentni i odgojeni kao radni psi. Potrebno mu je mnogo fizičke aktivnosti, i svi koji žele ovu pasminu trebalo bi da znaju da se mnogo linja. Prema svojoj porodicu sa pažljivi i puni ljubavi, međutim, prema strancima su više nego oprezni i distancirani. Zbog toga im je potrebna rana socijalizacija, kako ne bi postali agresivni. Kuvasi takođe mnogo i glasno laju. Mogu težiti i više od 50 kilograma. Zbog svega navedenog potreban im je odlučan i iskusan vlasnik koji će im biti autoritet.

Nemački kratkodlaki ptičar – ako im je dosadno, morate sakriti bukvalno sve stvari u kući. Oni su energični psi kojima je neophodna i mentalna i fizička aktivnost i kao „loptice skočice“ su. Urođen im je gen lovaca, pa im obična šetnja parkom neće biti nikakav izazov. Potreban im je iskusan vlasnik koji zna kako da svog ptičara vaspita i koje aktivnosti mora da mu pruža tokom dana.

Dalmatinac – mnogi ih obožavaju i zaista jesu neodoljivi. Međutim, zbog njihove nepresušne energije, potrebno im je mnogo prostora i mnogo aktivnosti izvan kuće ili stana. Život u stanu nije najbolja opcija za pse, niti za vlasnike. Neprekidno skaču i veoma su svojeglavi, pa im je potreban iskusan i dosledan vlasnik koji će ih pravilno usmeriti i vaspitati. Takođe, ne vole da su dugo sami.

 

Dalmatinac
Foto: Heinz Hofling / WikipediaDalmatinac

Koker španijel – potreban im je potpuno privržen vlasnik, koji će ih uvek i svuda voditi sa sobom, koji ih neće stavljati same i koji će im neprekidno pružati pažnju i – poslastice. Ovi preslatki psi su puni ljubavi, ali traže nepodeljenju pažnju, inače mogu postati anksiozni pa i agresivni – nije retkost da ujedu. Mnogim grumerima i veterinarima s toga nisu omiljena rasa.

Rodezijski ridžbek – ako vam ne smetaju rupe u dvorištu i uživate u višesatnim šetanjima i trčanju – onda je ovo pas za vas. Veoma su teritorijalni i potrebna im je ozbiljna i rana socijalizacija od kad su štenci kako bi izrasli u dobro vaspitanog i smirenog psa.

Australijski ovčar – takođe, veoma aktivan pas koji zahteva punu pažnju i mnogo vremena vlasnika.

Labrador retriver – iako su poznati kao veoma poslušni, inteligentni i privrženi, braon labradori znaju biti poprilično zahtevni. Naime, znaju biti previše ushićeni i neprekidno skakati na ljude, ljubiti ih i neprekidno tražiti pažnju i kontakt. Iako obožavaju decu, zbog svoje prevelike energije i ushićenosti, nisu najbolji izbor za porodice s malom decom, piše Magazin Pas.

Vajmarski ptičar – veoma aktivan i energičan pas kome je potrebno mnogo fizičke aktivnosti. Ako mu je ne pružite – biće prava mašina za žvakanje svega po kući. Visoko skaču i poznati su kao najveće „pobegulje“ u psećem svetu. Za sekund će vam umaći. Mogu patiti od separacione anksioznosti ako ih ostavljate same, a ukoliko su nezadovoljni neprekidno će glasno lajati.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage