Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 03. 2017.

Protumačite "govor" svog ušatog prijatelja

Iako mačke ne govore ljudskim jezicima, one nam na mnogo drugih načina nagoveštavaju svoje potrebe i emocije. Njihove uši su još jedno sredstvo za izražavanje osećanja.

Protumačite "govor" svog ušatog prijatelja

foto: b92.net

Mačeći jezik prevazilazi granice vokalizacije. Neverbalna komunikaca, poput položaja repa i ušiju govori mnogo više od mjaukanja. Mace na taj način izražavaju svoje emocije, ali i namere. 

Ako su mačkine uši okrenute napred i pomalo u stranu, ona je opuštena i srećna. Ukoliko mačka pažljivo sluša nešto što je vrlo zanima, uši će držati vrlo uspravne i okrenute napred. Uopšteno govoreći, ukoliko rotira uši napred-nazad, maca je uzbuđenija i nervozna. 

Kada su joj uši poravnate, spljoštene sa glavom, to najčešće znači da je preplašena i može da napadne, odnosno spremna je da se brani. Ovo je instinkt za zaštitu ušiju za vreme borbe. 

Onda kada je mačka iritirana, agresivna i spremna da napadne, obično uši zabaci unazad i zauzme defanzivni, opominjući položaj. Tada su joj zenice sužene. 

Ako su mačkine uši okrenute u stranu, znajte da je neraspoložena i vrlo ljuta. Ali, kada je raspoložena za igru njene uši su uspravljene, rep drži pravo a brkove na napred. 

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage