Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 06. 2017.

Da li vas mačka budi tokom noći

Noćna mora svakog vlasnika mačke je njen nagli naboj energije u noćnim ili ranim jutarnjim časovima. Taman ste se ušuškali, a vaša mezimica je odlučila da „lumpuje“ po stanu, igra se sa kesama ili jednostavno glasno mjauče. Zdrav i redovan san je neophodan i ne smemo dozvoliti svom ljubimcu da nam ga oduzme, ma koliko ga voleli.

Da li vas mačka budi tokom noći

foto: b92.net

Evo par saveta kako da svoju mačku naučite kada je „vreme za spavanje“! 

-Brzi tempo života diktira kasno dolaženje sa posla, pa je maca uglavnom preko dana sama u stanu. Kada se vratite, ona vas s vrata „saleće“ da joj posvetite pažnju. Celog dana je spavala, a sada kada je red na vas da odmorite – ona bi se igrala. 

Zbog toga joj posvetite malo pažnje pre odlaska u krevet – postarajte se da se dobro istrči po stanu, učesvujte u njenoj igri tako što ćete joj, na primer, bacati lopticu ili pomerati laser za kojim će mačka jurcati. U vreme spavanja biće umorna kao i vi! 

-Spavanje sa mačkom ima svojih prednosti, ali ona ponekad ume da zloupotrebi gostoprimstvo vaše spavaće sobe i zaigra se usred noći. Znamo da je teško, i da ćete u prvi mah osećati krivicu, ali jednostavno je iznesite iz sobe. 

Ona će verovatno biti uporna, mjaukaće i grebaće po vratima, ali nemojte odustajati. Istrajte u borbi za miran san i za par nedelja maca će znati da nije dobrodošla u vašem krevetu. 

-Umesto budilnika, u ranu zoru, uporno vas budi mačka? Proverite da li u posudi ima dovoljno hrane, jer je vrlo moguće da vas tera da ustanete i da je nahranite. Kako biste izbegli ovakav tempo ishrane, sledeće večeri dajte joj hranu neposredno pre nego što odete na spavanje. Na taj način osiguraćete da ne ogladni bar do ujutru. 

-Mačići, mlade mace i mužijaci, ukoliko nisu sterilisani umeju da nam, zahvaljujući hormonima, pokažu gde su granice naše tolerancije. 

Umesto da krivite mačku i svakog jutra ustajete „na levu nogu“, jednostavno je sterilišite/kastrirajte i situacija će biti mnogo bolja. 

Mužijaci neće tužno mjaukati, a ženke se neće nervozno valjati po tepihu.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage